latinica  ћирилица
13/01/2021 |  14:07 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Vlada Srpske odobrila sredstva za pomoć prevoznicima

Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje finansijske podrške, u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

Postupak dodjele sredstava sprovodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

- Privrednom subjektu uplatiće se porezi i doprinosi na platu za svakog zaposlenog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Novčana podrška utvrđena ovom uredbom obezbjeđuje se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske

Vlada se upoznala sa Informacijom o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/21. godini na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

U akademskoj 2020/21. godini, na javne visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, u odnosu na prethodnu akademsku godinu upisano je 658 studenata više. Na javnim univerzitetima upisano je 614 studenata više u odnosu na prethodnu godinu, dok je na javnim visokim školama upisano 44 studenta više.

Ovo je posljedica primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i mjera Vlade Republike Srpske kojima se od ove akademske godine omogućava besplatno školovanje za redovne studente.

Utvrđen je i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za Projekat oporavka i podrške poslovnim subjektima, u iznosu 22.400.000 evra.

Cilj Projekta je podrška likvidnosti i oporavku poslovnih subjekata pogođenih posljedicama pandemije COVID 19, kroz kvalitetniji pristup dugoročnom finansiranju kao i prilagođavanje novim, izmijenjenim uslovima rada kroz digitalizaciju i usvajanje novih tehnologija.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava, kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine,humanitarnom društvu "Kolo srpskih sestara", u iznosu od 41.000 KM.

Donesena je i Odluka o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine, dobrotvornim društvima "Merhamet" u Republici Srpskoj, u iznosu od 62.000 KM.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine, za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, u iznosu od 50.500 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Republičkoj upravi civilne zaštite, za period 01.01. – 31.12.2020. godine, u iznosu od 300.000 KM.

Opština Kostajnica je među pogođenim lokalnim zajednicama nedavnog zemljotresa, koji se osjetio i na području Republike Srpske.

Ova sredstva će se utrošiti za hitnu nabavku vatrogasno spasilačke opreme i na sredstva za potrebe vatrogasno-spasilačke jedinice Opštine Kostajnica, a s ciljem poboljšanja spremnosti u slučaju ove i drugih opasnosti.