latinica  ћирилица
13/01/2021 |  15:36 ⇒ 14/01/2021 | 07:36 | Autor: RTRS

Za pomoć prevoznicima 2,3 miliona KM (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je za pomoć prevoznicima obezbijeđeno 2,3 miliona KM.
Redovna autobuska linija -
Redovna autobuska linija

On je podsjetio da je Vlada donijela Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, čime je osigurana pomoć za oko 1.500 radnika u ovom sektoru.

Višković kaže da će time biti pružena finansijska podrška prevoznicima, odnosno uplaćena sredstva za sufinansiranje poreza i doprinosa u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine.

- Ova pomoć je novi dokaz da Vlada na početku ove godine nastoji da posredstvom Kompenzacionog fonda što više pomogne realnom sektoru da se očuvaju radna mjesta i da se što lakše, brže i bolje izađe iz problema sa virusom. Nadam se da ćemo već u prvom polugodištu ove godine moći konačno reći da je virus iza nas i da se vratimo u period u kojem smo bili marta 2020. godine, što je želja Vlade, a siguran sam i građana i privrednika - poručio je Višković.

Premijer je pozvao prevoznike koji ispunjavaju uslove da se prijave, za šta će, u skladu sa ovom Uredbom, imati rok od 30 dana, uz očekivanje da će Uredba stupiti na snagu već sljedeće sedmice.

- Uslovi su da na dan 31. juli nemaju više od 15 odsto otpuštenih radnika u odnosu na broj koji su imali krajem februara 2020. godine. Uslov je i da su u periodu od januara do kraja novembra prošle godine imali pad prihoda veći za 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, kao i da imaju registrovanu djelatnost - rekao je Višković.

Višković je naveo da je Vlada ovom sektoru zbog otežanog poslovanja u uslovima pandemije virusa korona već izlazila u susret, pa su prevoznicima lani bili plaćani porezi i doprinosi na plate za april i maj 2020. godine, kao i porezi i doprinosi za mart, juni i juli.

Povezane vijesti:

Isplaćeno više od osam miliona KM podsticaja za povećanje plata radnika

Višković: Zavodu za zapošljavanje tri miliona KM

Za nabavku brzih antigenskih testova 1,5 miliona KM