latinica  ћирилица
13/01/2021 |  18:08 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Pokrenuta kampanja za obnovu kuća u Kostajnici i Kozarskoj Dubici (VIDEO)

Ljudska nesebičnost i humanost najviše dolaze do izražaja u nevolji.
Fondacija dr Danica Grujičić pomaže Kostajnicu i Kozarsku Dubicu - Foto: RTRS
Fondacija dr Danica Grujičić pomaže Kostajnicu i Kozarsku DubicuFoto: RTRS

Pokazuje to i primjer Fondacije "Zajedno za mlade-Prof.dr Danica Grujičić" iz Beograda, koja je pokrenula kampanju za prikupljanje sredstava za obnovu kuća u opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica, koje su nedavno pogođene zemljotresom.

Akciju su u decembru počeli mladi, s prvobitnom namjerom da se na Kosmetu i u Hercegovini izgradi po jedna kuća za višečlane porodice, ali je nedavni zemljotres promijenio prioritete, pa će prikupljena sredstva biti usmjerena na obnovu kuća u opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica.

- Ovo što se desilo je zaista tragično, Kostajnica je razrušena i mi želimo da prikupimo novac da sada tamo pomognemo makar jednoj porodici, a možda ćemo moći da popravimo i par kuća - sve zavisi od toga koliko će novca biti, imamo već i veliki broj firmi koji su se pridružili, SPC učestvuje u čitavom ovom projektu i mnoge društveno odgovorne kompanije - ističe Grujičićeva.

Aktivnosti se sprovode u saradnji sa Udruženjem "Bastion", a pridružile su se i studentske organizacije i udruženja građana iz Republike Srpske. Najvažnije je, kažu, da se ugroženima što prije obezbijede osnovni uslovi za život.

- U Srbiji je broj telefona, na koji pošaljete poruku bez teksta, 4334, a u Republici Srpskoj je poziv na broj 1432 time donirate jednu marka, odnosno 100 dinara u Srbiji. Naš cilj je bio da dobijemo 100.000 poruka - naglašava Grujičićeva.

Direktor Fondacije, Nemanja Nedeljković, očekuje da će kampnja trajati do kraja januara, ali da će biti i porodužena ako bude bilo potrebno.

- Prioritet je da ljudima koji su ugroženi, pogotovo zato što je zima, pomognemo da što prije dobiju svoj dom - kaže Nedeljković.

Prvi cilj Fondacije, osnovane 2018. godine, je podrška talentovanoj djeci i mladima. Ova kampanja pokazuje da mladi imaju svijest o potrebi pomoći ljudima u nevolji, ali i da za solidarnost i humanost ne postoje prepreke ni granice.