latinica  ћирилица
13/01/2021 |  18:40 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Akvana bi mogla u potpunosti ostati bez novca (VIDEO)

Nakon što je Poreska uprava Republike Srpske dostavila rješenje o prinudnoj naplati duga Akvani iz Banjaluke, ovo javno preduzeće bi moglo u potpunosti ostati bez novca.
Akvana - Poreska uprava blokirala račun - Foto: RTRS
Akvana - Poreska uprava blokirala računFoto: RTRS

Dok u Poreskoj upravi uvjeravaju da je riječ o neizbježnoj zakonskoj proceduri, već primjenjivanoj na istom preduzeću, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da je riječ o, kako kaže, političkoj sabotaži.

- Da bismo naplatili nesporan dospjeli dug, banjalučkoj Akvani smo poslali opomenu, potom i rješenje o prinudnoj naplati - kaže direktor Poreske uprave, Goran Maričić.

Maričić naglašava da je Poreska uprava na isti način postupila i kad je prvi put evidentiran dug za poreze i doprinose u ovom preduzeću.

- Takav isti tretman je Akvana imala i u prošloj godini. Dakle, ništa novo nije urađeno u odnosu na praksu koja već postoji u skladu sa zakonom. Akvana ima dug od 350.000 KM koji je dospio u 2020. godini - rekao je on.

Stanivuković smatra da su republičke institucije nedavno postavljenom direktoru Akvane trebalo da omoguće više vremena da počne rješavati probleme.

- Na računu Akvane smo zatekli samo 25.000 KM. Sve će to biti progutano, računi će biti blokirani. Na to gledam direktno kao na sabotažu - ističe Stanivuković.

Maričić kaže da Akvani uskoro na naplatu pristiže i dodatnih 80.000 KM reprogramiranog duga nastalog u 2014. godini. Podsjeća na način kojim ovaj i ostali dužnici mogu otkloniti mjeru prinudne naplate.

- Svi poreski obveznici koji imaju dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa imaju zakonsku mogućnost da podnesu zahtjev za reprogram, to jest odgođeno plaćanje, što je dovoljan pravni osnov da prestane mjera prinudne naplate - navodi Maričić.

Gradonačelnik Stanivuković je saopštio da je dug javnog preduzeća Akvana premašio 10 miliona KM i da su privatni preduzetnici počeli da zahtijevaju hitnu isplatu milionskih potraživanja. Tvrdi da će njegov tim pronaći način izmirenja duga i, pritom, u vlasništvu javnog preduzeća zadržati dragocjeno zemljište.