latinica  ћирилица
13/01/2021 |  18:54 ⇒ 18:59 | Autor: SRNA

Simić: Zbog neistinitih optužbi Dragičevića, Dodik morao pribjeći tužbi za klevetu

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Pero Simić istakao je da su izjave Davora Dragičevića, oca preminulog mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, o navodnom učešću Milorada Dodika u ubistvu i dilovanju kokaina lažne zbog čega je Dodik morao pribjeći tužbi za klevetu kao mjerodavnom zakonskom aktu u navedenom slučaju.
Pero Simić -
Pero Simić

Reagujući na tekst koji je objavila agencija Beta pod naslovom "Dodik tužio za klevetu Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića", Simić je naglasio da je u pomenutom tekstu navedeno da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tužio i beogradski nedeljnik NIN, kao i izdavača NIN-a Ringijer Aksel Špringer, što je tačno, dodavši da agencija Beta nije do kraja bila profesionalna, jer nije navela u potpunosti zašto je Dodik tužio za klevetu Davora Dragičevića, nedeljnik NIN, kao i njegovog urednika Milana Ćulibrka, tako da je javnost ostala uskraćena za kompletnu istinu.

Istina je da je tuženi Davor Dragičević u intervjuu za nedeljnik NIN od 21. marta 2019. godine pod naslovom "U Davidovo ubistvo umiješani policija i Dodik" iznio optužbe na račun Milorada Dodika gdje je, između ostalog, naveo: 'Posedujem čvrste dokaze da je reč o ubistvu u koje su umešani vrh MUP-a RS, Milorad Dodik... Predsednik Srbije Vučić vrlo dobro je upoznat s predmetom organizovanog ubistva Davida Dragičevića i ne mogu da shvatim da u zvaničnu posetu prima jednog od ubica tog deteta, Milorada Dodika... Dragan Lukač, ministar, glavni diler kokaina u RS i MUP koristi kao svoju privatnu organizaciju za dilovanje i rasturanje kokaina, u sprezi sa Dodikom... Na prvoj sahrani su bile ubice mog deteta, jedan od njih je Milorad Dodik.

- Te monstruozne tvrdnje prvooptuženog Dragičevića koje je citirao NIN predstavljaju izjavu o činjenicama. Složićete se da je tvrdnja o navodnom učešću tužitelja u ubistvu i dilovanju kokaina tvrdnja o najtežim krivičnim djelima. Ovakve izjave tuženog Dragičevića na račun tužitelja Dodika su neistinite i lažne i morao je pribjeći tužbi kao mjerodavnom zakonskom aktu u pomenutom slučaju - pojasnio je Simić.

On je podsjetio na Zakon o zaštiti od klevete Republike Srpske koji jasno kaže da "svako poslovno sposobno lice koje prouzrokuje štetu ugledu fizičkog ili pravnog lica iznošenjem ili pronošenjem izražavanja nečeg neistinitog, identifikujući to lice trećem licu odgovorno je za klevetu ako je to lice prouzrokovalo štetu u svojstvu autora, urednika ili izdavača izražavanja ili u svojstvu lica koje je na neki drugi način efikasno kontrolisalo sadržaj tog izražavanja, kao i pravno lice koje je objavilo izražavanje".

- U navedenim izjavama Davor Dragičević i NIN, koji je prenio njegove izjave, oklevetali su tužitelja jer su ubistvo i trgovina kokainom teška krivična djela. To predstavlja klasično rušenje ugleda Milorada Dodika. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH u potpunosti je svjestan da je kao javna ličnost podložniji kritici nego drugi, međutim iznošenje navedenih neistinitih činjenica nema nikakve veze sa slobodom izražavanja tuženih - naglasio je Simić.

On je pojasnio da su tuženi, iznošenjem neistina, zloupotrijebili pravo propisano članom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koji se primjenjuju u BiH, ali i da je ovim odredbama propisano da "ostvarivanje slobode izražavanja uključuje i obaveze i odgovornosti te može podlijegati i ograničenjima i sankcijama predviđenih zakonom".

- Moram priznati da je i vaša agencija pokazala neprofesionalnost preuzimajući samo informaciju sa stranice "Pravda za Davida" pri tome ne pokazujući interesovanje da čuje i drugu stranu i tako se upozna o tome šta je navelo Milorada Dodika da tuži Davora Dragičevića kako bi javnost dobila potpunu istinu a ne falsifikat istine - naveo je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Simić je istakao da nije suvišno da ponovi kako su neki pokušali da smrt ovog mladića politički zloupotrijebi, ali i koliko se upravo Milorad Dodik zalagao kod Tužilaštva da smrt mladog Davida Dragičevića mora što prije da bude riješena, a počinioci tog zločina da se pronađu i kazne.