latinica  ћирилица
13/01/2021 |  19:36 ⇒ 14/01/2021 | 07:36 | Autor: RTRS

Novi sarajevski atak na vojnu imovinu (VIDEO)

Imovina na teritoriji Republike Srpske, uključujući i neperspektivne vojne lokacije je vlasništvo Srpske i naši predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH u startu treba da odbace svaki pokušaj koji to negira, kaže za RTRS predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, reagujući na inicijativu poslanika SDA Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Savjet ministara da napravi zakon kojim se uređuje korištenje i raspolaganje neperspektivnom vojnom imovinom.
Vojna imovina - Foto: RTRS
Vojna imovinaFoto: RTRS

Inicijativa je prošla jer su poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a bili uzdržani tokom glasanja.

Pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica izneđen je takvim stavom dijela poslanika jer su svojinsko-pravni odnosi u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

Јoš jedna inicijativa Denisa Zvizdića koja ide u pravcu, kako on to voli da kaže, "jačanja državnih institucija". Zvizdić izmišlja "toplu" vodu i već uhodani proces dodijeljivanja neperspektivnih vojnih lokacija entitetskim vladama koje ih potom ustupaju lokalnim zajednicama, želi da uredi bh. zakonom.

- Zadužuje se Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom i nepokretnom vojnom imovinom i da se predmetna imovina dodijeli lokalnim zajednicama na čijoj terirotiji se nalazi - piše u inicijativi.

Inicijativa je u praktičnom smislu besmislena i nepotrebna jer i bez zakona koji traži Zvizdić, traje primopredaja neperspektivnih vojnih lokacija lokalnim zajednicama, kao što je bilo ljetos u Rudom sa skladištem Oružanih snaga. I to na osnovu Sporazuma o osnovnim principima za rješavanje pitanja nepokretne i pokretne vojne imovine koji su 2007. godine potpisali Ministarstvo odbrane BiH i enitetske vlade.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske kaže da je ova inicijativa na "dugom štapu".

- To je naša imovina koja je na teritoriji Republike Srpske, bez ozbira bila pokretna ili nepokretna i svi poslanici iz Srpske to tako treba da shvate i da svaku inicijativu koja ide u pravcu oduzimanja energično odbiju u startu - poručuje Savčić.

No, to se nije desilo. Mada su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba bili protiv, u drugom krugu glasanja nije bilo potrebnih deset ruku iz Republike Srpske u Predstavničkom domu kako bi inicijativa bila odbačena. 

- Zahvaljujući suzdržanim glasovima SDS i PDP-a inicijativa Denisa Zvizdića nije zaustavljena već na ovom koraku i prema njoj bi Savjet ministara trebalo da kreira zakon o neprespektivnoj vojnoj imovini. Međutim, Savjet ministara ne može da izvrši taj zadatak iz prostog razloga jer ne postoji slovo u Ustavu BiH koje bi dalo pravo institucijama BiH da upravljaju javnim dobrima i imovinom a to je priznato i u preambuli kada se donosio Zakon o privatizaciji banaka 2008. godine - navodi Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Nadležne institucije Republike Srpske već su dale negativno mišljenje o inicijativi Denisa Zvizdića uz ocjenu da je neosnovana i u suprotnosti sa ustavnim nadležnosti entiteta i BiH.

- Neshvatljivo je da pojedini poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu glasaju suprtno mišljenju institucija, odnosno interesa Srpske. Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske. dakle, BiH nema nadležnost u toj oblasti, što je jasno navedeno u mišljenju Venecijanske komisje i čitavog niza sudskih odluka - ističe Pravobranilac Republike Srpske.

Ovakav stav koji Republika Srpska zastupa od trenutka kada je Sarajevo počelo da problematizuje pitanje vlasništva nad pokretnom i nepokretnom vojnom imovinom, poznat je svim političkim strankama u Srpskoj. I pored toga opoziconi poslanici svojom pasivnošću tokom glasanja o Zvizdićevoj inicijativa pokazali su da su su saveznici SDA, a na naša pitanja zašto su to uradili - nisu htjeli da odgovore.