latinica  ћирилица
13/01/2021 |  22:32 ⇒ 22:37 | Autor: SRNA

Nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da nigdje u Ustavu BiH ne piše da BiH ima pravo raspolaganja javnom državnom imovinom i istakla da Savjet ministara neće moći pripremiti prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom u BiH jer neće imati šta da stavi u preambulu.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Ona je navela da i u preambuli Okvirnog zakona o privatizaciji preduzeća i banaka potvrđeno da nigdje u Ustavu BiH nema slova o imovini.

- Čak i taj Okvirni zakon je to priznao i lijepo rekao da nigdje u Ustavu BiH nema slova o imovini. Dakle, ona po slovu Ustava pripada entitetima - rekla je Bursaćeva komentarišući inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića /SDA/ o neperspektivnoj nepokretnoj vojnoj imovini, koja je prije dva dana dobila podršku ovog doma.

Bursaćeva je rekla da je SNSD, /zajedno sa Srpskim blokom/ glasao proti ove inicijative jer u Ustavu BiH jasno piše da sve ono što eksplicitno nije dato u nadležnost institucija BiH - pripada entitetima.

Prema njenim riječima, drugi argument, kojim se vodio SNSD jeste termin koji je Zvizdić pomenuo u inicijativi, a tiče se regulisanja korištenja i upravljanja imovinom u lokalnim zajednicama.

- Zakon o stvarnim pravima Republike Srpske ne poznaje tu terminologiju korištenja i upravljanja, već samo mogućnost vlasništva. Mislimo da Savjet ministara, bez obzira na to što je inicijativa prošla, neće biti u mogućnosti da napravi prijedlog zakona, jer neće imati šta da stavi u preambulu. Iz čega će u ustavnom okviru proisteći taj zakon, iz kojeg člana Ustava BiH? -pita Bursaćeva.

Bursaćeva je za Kliks ponovila da se Ustavni sud BiH pretvorio u kreatora Ustava, a ne u njegovog tumača.

- Taj sud izmišlja nešto čega u Ustavu nema. U Ustavu nema slova o tome, a Ustavni sud BiH presuđuje pozivajući se na međunarodnopravni kontinuitet države BiH, ali zaboravlja da tu postoji i zarez iza kojeg piše "uz izmijenjenu unutrašnju strukturu". Niko ne spori međunarodnopravni kontinutet BiH, ali se u kontinutetu osporava ono što piše da je izmijenjena unutrašnja struktura BiH, gdje se navodi da sve nadležnosti koje nisu date institucijama BiH pripadaju entetima. Tako piše u Ustavu - naglašava Bursaćeva.

Bursaćeva pojašnjava da je Zvizdićeva inicijativa prošla u Predstavničkom domu jer nije bilo dvotrećinske većine za njeno obaranje zbog činjenice da su stranke SDS, PDP i DNS bile uzdržane.

Prema Zvizdićevoj inicijativi, Savjet ministara zadužen je od Predstavničkog doma da u roku od 30 dana pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom u BiH.