latinica  ћирилица
14/01/2021 |  07:20 ⇒ 09:01 | Autor: SRNA

Tramp: Iskreni republikanci se ne služe političkim nasiljem

Odlazeći predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da nedvosmisleno osuđuje nasilje prošle sedmice u zgradi Kongresa u Vašingtonu, napomenuvši da se njegove iskrene pristalice ne služe političkim nasiljem.
Donald Tramp (AP/Evan Vucci) - Foto: AP
Donald Tramp (AP/Evan Vucci)Foto: AP

On je u video-poruci koju je objavila društvena mreža "Tviter" rekao da nema opravdanja za nasilje, koje se kosi sa svim onim u šta vjeruje, te poručio da neko ko radi takve stvari ne podržava ideju Republikanske stranke.

- Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji, niti u našem pokretu. Veličanje Amerike je uvijek bila stvar jačanja vladavine prava, poštovanja muškaraca i žena u redovima službi za sprovođenje zakona i očuvanje naših najsvetijih tradicija i vrijednosti - poručio je Tramp.

Prema riječima Trampa, niko ko podržava njegovu stranku ne bi napao Ameriku, zemljaka, ne bi kršio zakon i pokazao nepoštovanje prema američkoj zastavi.

- Nasilje se ne može tolerisati! - naglasio je Tramp, uz napomenu da nasilje nikad nije opravdano, bilo da se radi o pristalicama republikanaca ili demokrata.

Prema riječima odlazećeg predsjednika, svi koji su učestvovali u napadu na zgradu Kongresa SAD biće izvedeni pred lice pravde, jer svi moraju da poštuju zakone u Americi.

Tramp je pozvao sve koji podržavaju njegov program da pronađu način da se snize tenzije.

On je naglasio da svi Amerikanci zaslužuju da se njihov glas čuje na miran način, te da je šokiran zbog "propasti" koja se dogodila u Kapitolu 6. januara.

Tramp kaže da su napori da se cenzurišu sugrađani pogrešni i opasni, te da svi treba da budu usredsređeni ka interesima cijele nacije.

Govoreći o informacijama o potencijalnim novim protestima, Tramp je pozvao sve Amerikance da "prevaziđu strast trenutka".

Tramp je podsjetio i na to da će za inauguraciju novog predsjednika SAD DŽozefa Bajdena biti angažovan veliki broj pripadnika bezbjednosnih snaga, kako bi se obezbijedila mirna primporedaja vlasti.

Odlazeći predsjednik nije pomenuo opoziv koji mu je večeras izglasan u Predstavničkom domu Kongresa SAD