latinica  ћирилица
14/01/2021 |  11:28 | Autor: SRNA

Kokanović: Za izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti

Savez Srba Slovenije zatražio je od Vlade u Ljubljani da u predstojeći popis stanovništva bude uključeno i izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, jer su Srbi najveća etnička zajednica u ovoj zemlji i izmjena propisa bi im omogućila da dobiju status nacionalne manjine, izjavio je danas predsjednik tog saveza Vladimir Kokanović.

Kokanović je naveo da je Savez tu inicijativu, kojom se predviđa promjena propisa o popisu stanovništva, podnio prije nešto više od mjesec dana i da očekuje pozitivan odgovor slovenačkih vlasti.

On je u uključenju putem skajpa za Televiziju "Pink" rekao da bi promjenom propisa bilo omogućeno da svi ljudi koji žive u Sloveniji mogu da se izjasne o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Prema njegovim riječima, na prvom popisu 2002. godine u Sloveniji je bilo nešto manje od 40.000 Srba, ali je drugi popis 2011. godine bio statistički, odnosno nije predvidio izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

- I predstojeći popis treba da bude statistički i zato smo podnijeli inicijativu da se propisi izmijene i omogući izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti - objasnio je Kokanović.

On je izrazio očekivanje da će inicijativa Saveza biti prihvaćena jer je u skladu sa Ustavnom Slovenije i evropskom regulativom.

- Srbi u Sloveniji su najveća etnička zajednica i izmjena propisa će omogućiti da dobiju status nacionalne manjine - rekao je Kokanović.

On kaže da očekuje podršku i ostalih građana Slovenije za izmjenu propisa o popisu.