latinica  ћирилица
14/01/2021 |  12:12 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Stimulativna odluka o besplatnom visokom obrazovanju (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je cilj donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju bio da se podstakne da što veći broj studenata upisuje javne univerzitete i istakao da se uspjelo u toj namjeri jer je ove godine upisano 658 studenata više nego prošle godine.
Studenti - Foto: SRNA
StudentiFoto: SRNA

Višković je rekao da je Vlada razmatrala informaciju o upisnim politikama na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, podsjetivši na novi Zakon o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj za koji je naglasio da je donesen kako bi se stanje u visokom obrazovanju što je moguće bolje uredilo i prilagodilo potrebama tržišta rada i privrede.

- Između ostalog mi smo predvidjeli da svi studenti koji redovno upisuju prvi i drugi ciklus imaju besplatno školovanje, po tom osnovu ono što nedostaje budžetu je oko tri miliona maraka - naveo je Višković.

On je posebno istakao da prema informaciji, vezano za upisnu politiku 2020-2021. godina, ima oko 650 studenata više upisanih na dva javna univerziteta, nego u prošloj akademskoj godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

- Želim da naglasim da je za to jedan od razloga i naš novi zakon i ova povlastica da svi studenti koji upisuju redovno godinu za godinu imaju besplatno školovanje i ne moraju izdvajati nešto iz svojih budžeta ni oni ni njihove porodice - naveo je Višković.

On je dodao da je to veliki doprinos i studentima i njihovim roditeljima i Republici Srpskoj.

- Nama je veoma značajno da podstaknemo da što veći broj studenata upisuje javne univerzitete. To nam je na neki način bila i želja kada smo donosili Zakon o visokom obrazovanju i evo po prvoj informaciji poslije donošenja tog zakona možemo da kažemo da smo na neki način uspjeli u toj namjeri jer već iamo 650 više upisanih studenata nego što smo imali u prošloj akademskoj godini - naglasio je Višković.

On je dodao da je to način i put kako treba raditi i u narednom periodu kako bi se stimulisalo da što više djece upisuje javne univezitete i time obrazovanje u Republici Srpskoj podigne na još veći nivo.

Vlada Republike Srpske upoznala se juče o informaciji o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/21. godini na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, prema kojoj je u ovoj akademskoj godini na javne visokoškolske ustanove u Srpskoj upisano 658 studenata više nego prethodne akademske godine.

Na javnim univerzitetima upisano je 614 studenata više nego prethodne godine, dok je na javnim visokim školama upisano 44 studenta više.