latinica  ћирилица
14/01/2021 |  12:23 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Prodanović: Vratiti migrante u zemlje porijekla koje nisu u ratu

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra da vlasti u BiH, u skladu sa Zakonom o readmisiji, moraju mnogo više uraditi na tome da oni koji su ušli nelegalno u BiH budu vraćeni u zemlje porijekla ako te zemlje nisu u ratnom konfliktu, a najveći broj migranata je iz zemalja u kojima trenutno nije ratno stanje.
Lazar Prodanović - Foto: klix.ba
Lazar ProdanovićFoto: klix.ba

Komentarišući tvrdnje ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića koji je nedavno rekao da je "readmisija gotovo nemoguća misija", Prodanović je istakao da je to odgađanje problema i da vlasti u BiH treba da postupaju u skladu sa sporazumom o readmisiji.

- Treba da se ostvari takav ambijent da oni koji su nelegalno ušli budu deportovani u zemlje porijekla ukoliko to ne krši njihova osnovna ljudska prava. Postoje pravila prema sporazumu o readmisiji kada zemlja ne može prihvatiti taj model - rekao je Prodanović Srni.

On je izjavio da je sasvim sigurno da u BiH postoji jedan broj migranata koji ne žele otkriti identitet, ali da je znatno veći broj onih koji posjeduju dokaze o identitetu.

Prodanović smatra da su motivi onih koji su u migrantskom talasu najvjerovatnije ekonomske prirode.

- Moguće je da postoje i neki drugi motivi, u prvom redu bezbjednosni. To je mnogo opasnije i kod tih osoba je prisutan motiv da im se ne otkrije identitet - rekao je Prodanović.

On ističe da nisu bez osnova tvrdnje da je BiH postala žrtva projekta novog naseljavanja ljudi koji su u talasu migrantske krize.

- Nije nemoguće da se BiH naseljava ljudima iz Pakistana, Avganistana i drugih islamskih zemalja. Ako u BiH bude neko i ostajao, to će biti oni `najgori`, oni koji su najlošijeg ekonomskog i obrazovnog statusa, kao i oni sumnjivog bezbjednosnog statusa. To stanje će nesumnjivo zavisiti od toga koliko će biti ojačana granica EU. Takav scenario naseljavanja migrantima za ostale zemlje zapadnog Balkana nije nemoguć - upozorio je Prodanović.

U protekle tri godine je migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem "vestern juniona" iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM, navedeno je u podacima koje je poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo pripremila za današnju sjednicu Komisije za bezbjednost.

Ona je upitala kako lica koja nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija da vlastima u BiH i policijskim agencijama predoče svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem "vestern juniona" u bankama i poslovnicama "Pošte", budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacioni dokument.