latinica  ћирилица
14/01/2021 |  17:08 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Hrustić: U nabavci vatrogasne opreme trebalo konsultovati struku

Bivši član tima za izvođenje obuke i nabavku vatrogasne opreme Federalne uprave civilne zaštite Amir Hrustić danas je na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja rekao da je u nabavci vatrogasne opreme trebala biti konsultovana struka, te da mu nije poznato šta je nabavljeno jer je u to vrijeme bio smijenjen.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Hrustić je naveo da je u Federalnoj upravi civilne zaštite od 2013. godine bio stručni savjetnik za vatrogatstvo, a da je kao član tima za izvođenje obuke i nabavku opreme u maju 2015. godine vodio po pet vatrogasaca iz Republike Srpske i Federacije BiH na obuku u Kolašin, u okviru međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je finansirala EU.

- Prisustvovali smo obuci, nakon koje smo radili elaborat i zajedničke vježbe. Za to nikada nisam dobio naknadu, a krajem 2015. godine, nakon dvije godine rada na projektu direktor me, zajedno sa kolegom Teskeredžićem, smijenio - rekao je Hrustić.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je kao član projektnog tima, uz saglasnost kolega na sastanku u Operativnom centru bezbjednosti, sugerisao da se određen broj metlarica i kaciga, koje nisu bile neophodne određenim vatrogasnim jedinicama, kompenzuju za čizme.

- To je bio usmeni dogovor, a nisam imao priliku da vidim zapisnik sa sastanka. Nisam imao uvid koja je oprema nabavljena, a za čiju je nabavku trebala biti konsultovana struka - rekao je Hrustić.

U Sudu BiH u toku je suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupke nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su, prema optužnici, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj ministra, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra bezbjednosti, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Tužilaštvo im stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta.

Suđenje će biti nastavljeno 28. januara.