latinica  ћирилица
14/01/2021 |  17:16 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Srpska i tokom pandemije virusa korona ostala ekonomski stabilna

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da će Republika Srpska i u ovoj godini imati stabilnu finasijsku situaciju bez obzira na neprihvatanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je u Pismu namjere tražen prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je podsjetio da je Srpska i tokom pandemije virusa korona u prošloj godini ostala ekonomski stabilna, iako se suočila sa ozbiljnim gubicima, ali da je sve što je bilo neophodno obezbijedila zdravstvenom sektoru i privredi.

Kad je riječ o pokušaju smjene Savjeta ministara u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Dodik je ocijenio da se politička borba opozicije može smatrati legitimnom, ali da nije imala dovoljno glasova, niti atmosferu za smjenu.

- Savjet ministara nije vlada, nego treba da predstavlja različite interese. U tom pogledu predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je u vremenu pandemije virusa korona radio dobar posao, ne samo za Srpsku, nego i za BiH - istakao je Dodik u intervjuu za Srnu.

On je naglasio da BiH nema unutrašnje nadležnosti za ekonomska pitanja, nego spoljne, ali da su neke nadležnosti prigrabljene nakon neustavnih djelovanja viskih predstavnika.

Na konstataciju da se stiče utisak da je Centralna banka BiH u funkciji bošnjačke politike, Dodik je rekao da je činjenica da je prvobitna namjena te institucije izgubljena, jer je trebalo da bude banka dva entiteta, a ne BiH.

- Ovo danas nije Centralna banka BiH, nego par ljudi iz Sarajeva koji su povezani sa međunarodnim ekonomskim mešetarima. Nema nijedne centralne banke koja se nije uključila u rješavanje krize izazvane virusom korona, osim Centralne banke BiH koja nije htjela ni od viška novca pomoći u saniranju štete - naglasio je Dodik.