latinica  ћирилица
14/01/2021 |  19:13 ⇒ 15/01/2021 | 07:53 | Autor: RTRS

Kako je humanitarka, Holađanka Marliz, postala Dobojka? (VIDEO)

Holanđanka Marliz van Hofen prije 20 godina dovezla je u Doboj humanitarnu pomoć u ovaj grad i ostala do danas. Vodi "Prijateljsku kuću" u kojoj borave djeca bez roditeljskog staranja, u kojoj je do sada boroavilo 57 djece.
Holanđanka u Doboju - Foto: RTRS
Holanđanka u DobojuFoto: RTRS

Najmlađa beba koja je tri i po mjeseca boravila u prihvatilištu "Prijateljska kuća" imala je svega četiri dana kada je došla. Usvojena je i našla stalni dom, kao i sedmoro druge djece koji su dio svog odrastanja boravili ovdje. Ostali su završili škole i fakultete, zaposlili se i formirali svoje porodice. Niko od njih 57 nije ostao nezbrinuto, priča Marliz. Sa svima održava kontakt, a najteže su joj padali rastanci s njima.

- To je jako emotivno, ali kada vidiš da su našli svoju sreću, ja ne mogu ja biti tužna. Prihvatiš ih kao malu bebu, malo rastu i budu usvojeni. Par puta smo djecu spojili s majkom, to je ono najljepše - priča Marliz.

Zajedno s djecom učila je i Marliz, najviše srpski jezik, ali, kaže, i nakon 20 godina ima riječi koje tek otkriva.

- Trebalo mi je jedno godinu dana da se usudim ići bez prevodioca. U razgovoru s djecom kažem im da me isprave ako nešto pogriješim. Znam da gramatiku neću nikad naučiti, ali mislim da je moje znanje jezika dobro - kaže uz osmijeh Marliz.

U Doboj je došla sa humanitarnim konvojem koji je stigao iz Holandije, ali je tu našla svoj dom. Tu je formirala i svoju porodicu. Ima troje djece - djevojčicu koju je rodila i dva usvojena dječaka koji su već postali odrasli ljudi i koje je Marliz izvela na pravi put.