latinica  ћирилица
14/01/2021 |  19:17 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Snijeg i niske temperature obradovali ratare i voćare (VIDEO)

Snijeg i niske temperature obradovali su i ratare i voćare. Snježni pokrivač pri niskim temperaturama služi kao dobar izolator ozimim usjevima, a njegovim topljenjem povećaće se zaliha vlage u zemljištu. Temperaturni minus pogoduje i voćarima, prije svega kako bi se smanjio broj insekata koji su zbog promjene klime prethodnih godina pravili velike probleme na voću.
Ozimi usjevi pod snijegom - Foto: RTRS
Ozimi usjevi pod snijegomFoto: RTRS

Pšenica i ječam nalaze se u dobrom stanju i u fazama koje se razlikuju zavisno od roka kada je obavljena sjetva. Prema trenutnim, niskim temperaturama usjevi se nalaze u fazi mirovanja i to je period koji im odgovara kako bi prošli normalne faze kaljenja i jarovizacije.

- To  je jako bitna faza koja će itekako pomoći kulturama. Pšenica može da podnese  niske temperature i do će ove niske temperature i do – 15 stepeni. Snijeg će osim toga očistiti insekte i popraviti zemljišnu vlagu - ističe Nikola Aleksić, poljoprivrednik iz Golog Brda.

Sniježni pokrivač poslužiće kao dobar izolator i zaštititi usjeve od niskih temperatura ali i obezbijediti i dovoljno vlage. Temperature ispod nule doprinijeće i smanjenju glodara čija je najezda zabilježena tokom jeseni.

Temperature karakteristične za mjesec januar obradovale su i voćare.

- Voćare je obradovao snijeg, niže temperature i voću trebaju u ovom periodu. U ovoj našoj kontinentalnoj klimi mi očekujemo zimu i da imamo što više hladnih sati kako bi se voće spremilo za proljeće i kako bi iznijelo rod što bolje - kaže voćar Čedo Radovanović.

Voćari su prethodno lijepo vrijeme iskoristili za radove u voćnjacima. Obavili su orezivanje, a nakon toga plavo prskanje sa bakarnim preparatima i ishrana voća koja je predviđena u jesenjim i zimskim danima.

- Sada prije kretanja vegetacije u februaru mjesecu kada temperature ne padaju ispod pet stepeni može se sprovoditi prskanje uglavnom bakarnim preparatima i mineralnim uljima kako bi se uništili insekti. Može se čak dodavati i neki insekticid - kaže inženjer zaštite bilja Gordana Gajić.

Stručnjaci upozoravaju povrtare koji su krenuli u proizvodnju rasada da, ako u rasadnicima nemaju grijanje, povedu računa da im rasad pri niskim temersturama ne izmrzne jer takav slabije napreduje i daje slabije prinose.