latinica  ћирилица
14/01/2021 |  19:19 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

U hramovima i kućama dočekana Pravoslavna nova godina (VIDEO)

Јulijanska Nova godina, poznata još kao stara i pravoslavna, kod nas kao srpska, dočekana je uz poštovanje epidemioloških mjera u krugu porodice, a u pojedinim lokalnom zajednicama uz vatromet i šetnju gradskim trgovima. U pravoslavnim hramovima služeni su molebani za uspješnu i blagoslovenu novu godinu, uz želju da nam bude zdravija i veselija.
Pravoslavna nova godina - Foto: RTRS
Pravoslavna nova godinaFoto: RTRS

Uz poštovanje epidemioloških mjera, u krugu porodice i vatromet u pojedinim gradovima i opštinama građani Srpske, tačno u ponoć poželjeli su zdravu i uspješnu novu godinu.

Zbog pandemije pravoslavna Nove godine dočekana je bez javnih proslava, radno vrijeme ugostiteljskih objekata bilo je ograničeno kao i prethodnih dana.

Tradicionalno u ponoć u pravoslavnim hramovima služeni su molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Svetu arhijerejsku liturgiju služio je u Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila u Palama, povodom praznika Obrezanja Gospoda Isusa Hrista, Svetog Vasilija Velikog i poželio srećnu i blagoslovenu 2021. godinu. On je poželio mnogo zdravlja i veselja sa porukom da ova godina bude bolja od prethodne, koja je sve zatekla i iznenadila.

- Danas je veliki praznik jer slavimo i praznik Hristovog obrezanja i Svetog Vasilija Velikog. Najvažnije je da budemo sa Gospodom kao što je on došao da bude sa nama jer njegovo ime Emanuil znači "sa nama je Bog" - rekao je mitropolit Hrizostom.

Uz molitvu, u Hramu Svete Trojice u Prijedoru, ispraćena je stara i dočekana Nova godina, uz poruku da je ovo vrijeme kada se hrišćani preispiituju šta su učinili u 2020. uz želje da u novoj godini odole svim iskušenjima.

- Ono što je bitno jeste da presaberemo svoje misli i osvrnemo se na ono što smo učinili u 2020. Da se pokajemo za učinjene grijehove, da se preispitamo kao hrišćani, gdje je bio Hristos u toku ove godine, da li je bio u našim srcima, domovima - naglasio je protonamjesnik Hrama Svete Trojice u Prijedoru Dragan Hrvaćanin.

Ggradonačelnik Prijedora Dalibor Petrović poželio je svim građanima da se ovoj godini riješimo pošasti koja nas je zadesila -virusa korona.

- Želim da u 2021. vidimo naš grad u puno boljem svjetlu, da nastavimo put na kojem smo stali sa mnogo više projekata i da se našim građanima ostvari sve što požele - dodao je Petrović.

 Zbog epidemiološke situacije u krugu porodice slavilo se i u Srbiji. U Novom Sadu Nova godina dočekana je putem internet platformi uz nastup više od 100 umjetnika. U Crnoj Gori vatromet i pravoslavne pjesme koje su se mogle čuti tokom prošle godine na litijama "Ne damo svetinje".

Novu godinu po Јulijanskom kalendaru proslavljaju Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, a tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj i Galske zajednice u Škotskoj.