latinica  ћирилица
15/01/2021 |  10:18 ⇒ 11:07 | Autor: SRNA

"BiH ne može sama da riješi problem migrantske krize"

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da BiH ne može sama da riješi problem migrantske krize, te da od EU mora da dobije ne samo finansijsku podršku, nego i podatke bezbjednosnih službi kako bi sve osobe koje su bezbjednosno interesantne bile odmah izbačene iz BiH.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Tegeltija je istakao da BiH nosi prevelik teret i da za to najveću odgovornost snosi EU i svi drugi koji su kreirali ovu krizu.

- Broj migranata prema broju stanovnika daleko je najveći, a svi oni koji pokušavaju da nametnu priču kako je ova kriza humanitarno i pitanje dobre volje, strašno griješe i ne misle dobro, prije svega, građanima BiH - izjavio je Tegeltija za Euroblic.

On je ocijenio da će se BiH sa ovim problemom boriti sve dok se ne promijeni politika u svijetu prema migrantskoj krizi.

- S jedne strane imate otvorene granice sa istoka, uključujući i zemlje EU koje praktično nesmetano puštaju migrante da ulaze u BiH, a onda ih samo zatvorite na granici BiH s Hrvatskom, gdje postavljaju razne prepreke kako bi ih zaustavili na putu ka Zapadnoj Evropi - rekao je Tegeltija.

On smatra da će završetkom kampa Lipa biti manje ili više stvorene pretpostavke za smještaj svih migranata u BiH, a da će, ako se i dalje bude insistiralo da se poveća broj migranata, poslije toga to vrlo teško moći kontrolisati.

Govoreći o zahtjevima iz Brisela da migranti budu raspoređeni po cijeloj BiH, Tegeltija je napomenuo da je na početku pojave migrantske krize Republika Srpska rekla da ne želi migrante na svojoj teritoriji i da ne želi kampove.

- S druge strane, imali smo poruke iz institucija BiH da su migranti samo turisti koji proputuju kroz BiH i nije bilo nikakvih sporenja oko toga. Iz Federacije FBiH niko nije sporio tu priču da Srpska neće da prihvati migrante, a s druge strane se gledalo blagonaklono prema broju migranata - naveo je Tegeltija.

On je dodao da Republika Srpska danas i dalje čvrsto drži svoj stav, ali da FBiH pokušava da mijenja svoje stavove.

"Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti će realizovati one politike koje budu stvar kompromisa, a čini mi se da u ovom trenutku nemamo dogovor", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, postignuta je saglasnost s ambasadorom EU i jasno je rečeno da su izgradnjom kampa "Lipa" i kampa "Ciljuge" u Tuzlanskom kantonu, te sa postojećim kampom "Blažuj", zadovoljene potrebe svih migranata na teritoriji BiH i da u ovom trenutku nisu potrebni novi kampovi.

Govoreći o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, Tegeltija je rekao da su prvi put iz Brisela došle poruke da bi BiH mogla dobiti ovaj status u prvoj polovini 2021. godine, te ocijenio da je za BiH previsoko postavljena ljestvica.

- To nije bio slučaj ni sa jednom od zemalja koje su sada članice EU. Tamo su postavljeni neki uslovi iz oblasti takozvane vladavine prava, a većini tih zemalja to je bilo postavljeno kao uslov tek u trenutku pristupanja u punopravno članstvo -  rekao je Tegeltija.

On smatra da bi zbog toga Evropska komisija morala poslati jasniju poruku, te da je potrebno da se BiH dodijeli kandidatski status uz ispunjavanje onih standardnih uslova koje su ispunjavale neke od tih zemalja.