latinica  ћирилица
15/01/2021 |  11:08 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Gajanin: Slijedi realizacija tri kapitalne investicije

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u 2020. godini uprkos situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona, te istakao da ovu visokoškolsku ustanovu početkom godine očekuje realizacija tri značajna projekta vrijedna 10 miliona KM.
Radoslav Gajanin (Foto:glassrpske.com) -
Radoslav Gajanin (Foto:glassrpske.com)

Gajanin je u intervjuu Srni naveo da je jedna od najznačajnijih investicija dovršetak objekta u koji će biti smješteni Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Šumarski fakultet, te da se početak završnih radova na objektu može očekivati na proljeće.

- Očekuje nas i realizacija projekta izgradnje pozorišne scene. To će biti multifunkcionalna sala u kojoj će se održavati i ostale brojne kulturne manifestacije - rekao je Gajanin.

On je dodao da je treći projekat u okviru kapitalnih investicija - izgradnja edukativnog centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, u saradnji sa gradom Banjalukom, te istakao da je sredstva za realizaciju ovih projekata odobrila Vlada Srpske.

Gajanin je naveo da je plan i da se, kroz projekat energetske efikasnosti, "utople" zgrade koje pripadaju starom kampusu, a u koje su smješteni Mašinski, Tehnološki, Ekonomski, Pravni fakultet, te Šumarski i dio Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

- Predviđeno je da radovi krenu na proljeće, a plan je i da kroz ovaj projekat energetske efikasnosti `utoplimo` i zgradu Rektorata, kao i zgradu u kojoj su smješteni studijski program Dentalna medicina, Medicinskog fakulteta, te zgradu Filozofskog fakulteta - rekao je Gajanin.

VEĆ VIDLjIVI REZULTATI OSLABAĐANjA BRUCOŠA OD ŠKOLARINE NA DVA ЈAVNA UNIVERZITETA

Gajanin smatra da je na povećanje broja brucoša na Univerzitetu u Banjaluci uticao i novi Zakon o visokom obrazovanju, prema kojem su studenti koji upišu jedan od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj oslobođeni plaćanja školarine.

- Siguran sam da je odluka Vlade Republike Srpske da preuzme finansiranje školovanja uspješnih studenata koji redovno upisuju narednu akademsku godinu uticala na povećanje broja studenata koji su ostali da se školuju u Republici Srpskoj - rekao je Gajanin.

Gajanin je izrazio zadovoljstvo brojem upisanih studenata u ovu akademsku godinu, s obzirom na to da broj učenika koji su završili srednju školu u Republici Srpskoj opada.

- Taj pad u odnosu na prethodnu godinu je za oko 500 srednjoškolaca, te smo u skladu sa tim planirali i upis u ovu akademsku godinu. Tako da smo plan da se na prvi ciklus studija upiše 2.680 studenata ostvarili 80 odsto jer je, nakon sprovedena tri konkursa, upisano 2.130 studenata - precizirao je Gajanin.

On je napomenuo da je to izvanredan rezultat jer je u nekim prethodnim godinama ostvarenje planiranog bilo oko 60 odsto.

UČINjENO SVE DA IZVOĐENjE NASTAVE TOKOM EPIDEMIЈE BUDE ADEKVATNO

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Univerziteta i njegovih organizacionih jedinica učinilo je sve kako bi se nastava u specifičnim uslovima izazvanim virusom korona izvodila na adekvatan način.

On je naveo da se Univerzitet, shodno preporukama Instituta za javno zdravstvo, opredijelio za izvođenje nastave na klasičan način.

- Odredili smo manje grupe studenata, a čak smo uspjeli i na Medicinskom fakultetu da organizujemo, osim teorijske, i praktičnu nastavu u onim dijelovima nastavnih baza u kojima nisu smješteni kovid pozitivni pacijenti - rekao je Gajanin.

On je istakao da je posebno zadovoljan što, uprkos svim izazovima, nastavni proces nije ugrožen ni na koji način, te da su postignuti i određeni rezultati.

- Pandemija nas je prisilila da usvojimo neke nove tehnologije u izvođenju nastavnog procesa, kao što je onlajn nastava, koja je zahtijevala da usvojimo platforme za ove potrebe - rekao je Gajanin.

Prema njegovom mišljenju, onlajn nastava je bila od koristi u situacijama kada nije postojala mogućnost izvođenja klasične nastave, čija se prednost, ipak, mora naglasiti zbog bolje interakcije profesora i studenata.

- Uprkos izazovima koje je sa sobom donijela pandemija, ovu godinu su obilježile i značajne investicije u naučnoistraživačku opremu i opremanje laboratorija koje služe za naučnoistraživački rad - rekao je Gajanin.

On je naveo i da je u prošloj godini zabilježeno povećanje udjela praktičnog dijela nastave, te istakao da Univerzitet ima nekoliko ugovora i sporazuma sa kompanijama u kojima studenti stiču praktična znanja, te samim tim postaju kompetentniji na tržištu rada.

Gajanin je napomenuo da je pandemija najviše uticala na procese međunarodne saradnje, te gotovo da je u potpunosti spriječila bilo kakvu razmjenu nastavnika, studenata i osoblja, ali i na održavanje naučno-stručnih skupova.

- Pojedini naučni skupovi su organizovani na onlajn način, ali je najveći broj njih otkazan, te se čekaju povoljniji uslovi za ove aktivnosti. I drugi vidovi usavršavanja u inostranstvu, kao što su postdoktorski studiji, takođe su onemogućeni u ovim prilikama - rekao je Gajanin.