latinica  ћирилица
15/01/2021 |  11:43 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Za vrijeme Trampa nismo normalizovali odnose, a prijeti još gori scenario

Do normalizacije rusko-američkih odnosa nije došlo za vrijeme dok je predsjednik SAD bio Donald Tramp, a pri DŽou Bajdenu postoji rizik od dalje degradacije situacije, izjavila je na brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova)

Kao dokaz tome Zaharova je navela činjenicu da su SAD "upisale" Rusiju u spisak "specijalnih neprijatelja Amerike".

- Za vrijeme Trampa nije došlo ni do kakve normalizacije. Moramo da konstatujemo da za te četiri godine nismo uspjeli da normalizujemo odnose, međutim, ne krivicom Rusije. Istovremeno shvatamo rizike nastavka degradacije situacije -  rekla je ona.

Zaharova je ujedno izrazila nadu da će nova administracija SAD izabrati put konstruktivne saradnje prije svega kada je riječ o kontroli nad naoružanjem, ali i po "drugim pitanjima međunarodne bezbjednosti".

Zatvorite zatvor Guantanamo

Zvanična Moskva je izrazila nadu da će nova administracija pri DŽou Bajdenu ispuniti obećanja na koja se obavezao Vašington i zatvoriti zatvor u Guantanamu, izjavila je Zaharova.

Kako je rekla, to bi ujedno podrazumevalo i da svi zatvorenici iz Guantanama dobiju pravedno suđenje zasnovano na realnim istragama umjesto da ih drže tajno u pritvoru, gdje ih muče i ispituju.

Ona je podsjetila da je zatvor u Guantanamu formiran nakon dešavanja 11. septembra 2001. godine, a do sada je u njemu procesuirano 775 zatvorenika od kojih većina nije imalo fer suđenje.