latinica  ћирилица
15/01/2021 |  12:00 ⇒ 14:04 | Autor: RTRS

Đerona za Radio Srpske: Cilj nam je prvo mjesto u grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Selektor rukometne reprezentacije Srbije, Španac Toni Đerona u eksluzivnom razgovoru za Radio Republike Srpske govorio je o uspjehu Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, dobrim i lošim stvarima u igri reprezentacije, ali i o Svjetskom prvenstvu za rukometaše, koje se održava u Egiptu.
Toni Đerona (Foto: MN PRESS) -
Toni Đerona (Foto: MN PRESS)

Na startu kvalifikacija odlična igra Srbije, da li ste Vi zadovoljni onim što ste postigli u prve tri utakmice?

- Moramo biti zadovoljni sa onim što smo učinili. Dva puta smo igrali protiv Francuske i osvojili tri boda iako smo zaslužili sva četiri, potom smo osvojili nova dva boda protiv Grčke. To je nesumnjivo dobar start za nas - rekao je Đerona.

Ako se ne varam, vi ste nakon samo tri odigrana meča blizu cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo.

- Da blizu smo ostvarenja cilja, potrebna nam je još jedna pobjeda u preostale tri utakmice kako bi se plasirali na Evropsko prvenstvo. Ipak, naš cilj je prvo mjesto u grupi, jer će nam to donijeti bolji žrijeb na šampionatu - istakao je Đerona.

Kao što ste rekli, prve dvije utakmice igrali ste protiv olimpijskih viceprvaka Francuske. U prvoj utakmici, Srbija je pobijedila, a u drugoj odigrala neriješeno iako je bila bliže pobjedi. Šta se to promijenilo u nacionalnom timu Srbije? Prethodnih godina Srbija je mečeve protiv favorita redovno gubila.

- Ne mogu da govorim o prošlim vremenima jer nisam bio tu. Mogu samo da govorim o tome kako su momci radili od momenta kada smo se okupili u Pazovi. Bilo im je teško, u tom periodu su bili novogodišnji i božićni praznici. Zbog virusa korona nisu mogli napustiti tim, bilo im je teško jer nisu mogli da budu sa svojim porodicama. Ipak, radili su naporno i bilo mi je zabavno raditi s njima. Zbog toga smo nagrađeni jer smo osvojili pet bodova u kvalifikacijama - smatra Đerona.

Kakvo je Vaše mišljenje bilo o igračima nakon tog prvog okupljanja i da li se ono promijenilo nakon ove tri utakmice?

- Moram da kažem da je tim onakav kakav sam i očekivao. To su sjajni igrači. Znao sam da je njihovo najjače oružje igra u odbrani. Protiv Francuske u dvije utakmice su primili 24 i 26 golova i 21 gol protiv Grčke čime su pokazali da znaju kako da se brane što je veoma važno. Ako imate dobru odbranu lakše je pripremiti tim za bitne stvari koje nas očekuju u budućnosti - kaže selektor muške rukometne reprezentacije Srbije.

Kada ste Vi izabrani za selektora i kada smo prvi put razgovarali rekli ste da želite da napravite sistem. Da li možemo neke obrise tog sistema već da vidimo nakon ove tri utakmice.

- Јoš ne. Za sistem je potrebno vrijeme. Ne možete stvoriti sistem za dvije nedjelje. Veoma je važan način na koji smo radili ove dvije nedjelje. Ovo je početak ali biće nam potrebno nekoliko mjeseci, ja bih rekao i nekoliko godina da budemo na nivou na kojem želimo da budemo. Ne samo seniorski tim nego i mlađe kategorije - istakao je Đenova.

Šta se može unaprijediti u igri Srbije?

- Mislim da moramo da unaprijedimo mnogo stvari u našoj igri. Naročito kada je riječ o napadu i tranziciji.To je naš cilj za naredno okupljanje. Moramo pronalaziti bolja rješenja u napadu, moramo biti organizovaniji pred protivničkim golom - rekao je on.

Da se malo osvrnemo i na Svjetsko prvenstvo koje je počelo u Egiptu. Zbog virusa korona ovaj šampionat je po mnogo čemu specifičan. Po Vašem mišljenju, ko su glavni favoriti za osvajanje titule?

- Mislim da su favoriti Norveška, Hrvatska, Španija, Danska po mom mišljenju i Francuska je jedan od favorita ali ne smijemo zaboraviti ni Njemačku i Mađarsku. Mislim da će najprijatnije iznenađenje na prvenstvu biti domaćin, Egipat - smatra selektor muške rukometne reprezentacije Srbije.

Zbog čega smatrate da bi Egipat mogao biti najprijatnije iznenađenje?

- Egipat ima veoma jak tim. Protivnici ih ne poznaju dovoljno. Igraju kući i spremaju se već dvije-tri godine za ovaj šampionat. Dugo su na okupu i dodatno su motivisani i zbog toga mislim da imaju šansu za dobar rezultat - rekao je  Đerona.

Da li je konačno došlo vrijeme da neka reprezentacija van Evrope osvoji titulu svjetskog šampiona?

- To će biti veoma teško ali ne i nemoguće. Ako postoji neko ko to može učiniti to je Egipat - zaključio je Đerona u ekskluzivnom razgovoru za Radio Republike Srpske.

Reprezentacija Srbije sljedeću utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra kao gost protiv Grčke 29. aprila 2021. godine nakon čega slijedi dvostruki meč sa selekcijom Belgije. Da bi se reprezentacija Srbije kvalifikovala na Evropsko prvenstvo potrebno je da u naredne tri utakmice ostvari minimalno jednu pobjedu.