latinica  ћирилица
15/01/2021 |  13:49 | Autor: SRNA

Grin tim: Tvrdnje da je Čerkezovac bezbjedna lokacija tendenciozne

Udruženje Grin tim iz Novog Grada ocijenilo je kao tendenciozne i manipulativne tvrdnje Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" - da je Čerkezovac bezbjedna lokacija za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada.
Članovi Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada - Foto: SRNA
Članovi Udruženja "Grin tim" iz Novog GradaFoto: SRNA

Iz ovog udruženja smatraju da su tvrdnje kako je Čerkezovac bezbjedan za deponovanje nisko i srednje radioaktivnog otpada, bez izvršenih potrebnih istražnih radnji i uvažavanja relevantnih činjenica, a naročito onih konstantno zanemarenih iz BiH, ništa drugo do iznošenje pretpostavke.

- Stojimo iza svojih stavova, stavova građana i stavova struke, te podsjećamo nadležne iz Hrvatske da je pokušaj smještanja opasnog otpada na granicu dvije zemlje stvar neodgovornosti u vremenu kada je odgovornost potrebnija nego ikad. Apsurdno je pojavljivanje kojekakvih demantija koji se zasnivaju na tendencioznim pretpostavkama, provlačeći floskule kako će sve oko radioaktivnog otpada raditi u skladu sa najvišim standardima - saopšteno je iz Udruženja Grin tim.

Osim toga, u Grin timu smatraju da je poređenje Zagreba i Čerkezovaca u kontekstu potresa i radioaktivnog otpada krajnje nelogično i demagoško.

- Nisko i srednje radioaktivnom otpadu iz Nuklearne elektrane Krško nije mjesto ni u Zagrebu ni u Čerkezovcu, već na adekvatnoj lokaciji. Ukoliko već pričamo o poređenjima, legitimno bi bilo porediti ostale potencijalne lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada sa Čerkezovcom, odnosno Trgovskom gorom, te raspravljati o toj temi, a ne selektivno uzimati podatke i poigravati se sa njima - navedeno je u saopštenju.

Iz Grin tima naglašavaju da zaključci, u saopštenju iz Fonda, da je Čerkezovac "bezbjedan i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada, te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo kako u Hrvatskoj, tako i u BiH" proizilaze samo iz toga što nisu evidentirana oštećenja nakon posljednjih zemljotresa.

Iz ovog udruženja navode da su ti zaključci izvedeni tendenciozno i manipulativno, bez sprovedenih svih potrebnih procedura koje moraju uključiti i procjenu uticaja na životnu sredinu i pribavljanje svih dozvola.

- U skladu sa tim, zahtijevamo od Fonda za finansiranje razgradnje radioaktivnog otpada Nukelarne elektrane Krško povlačenje ove izjave i izuzimanje Trgovske gore iz svih planova koji imaju za namjeru deponovanje opasnih otpada na ovoj lokaciji - istaknuto je u saopštenju.

Iz Grin tima ukazuju da je krajnje vrijeme za prestanak zanemarivanja i ignorisanja stavova građana, kao i stavova svih nivoa vlasti u BiH, a to je - ne radioaktivnom i drugom opasnom otpadu na Trgovskoj gori.