latinica  ћирилица
15/01/2021 |  14:43 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Maričić za Radio Srpske: Najbolji rezultati u naplati javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske prošloj godini naplatila je 2.483.000 KM prihoda, što je, u odnosu 2019. godinu više za oko četiri i po miliona, izjavio je za Radio Republike Srpske, direktor Poreske uprave, Goran Maričić.
Goran Maričić - Foto: RTRS
Goran MaričićFoto: RTRS

Najbolji rezultat u naplati javnih prihoda, ostvaran je u naplati doprinosima, koji su za 65 miliona maraka veći u odnosu na prethodni obračun. Pandemija virusa korona usporila je privredne aktivnosti u prošloj godini, ali je, tvrdi direktor Poreske uprave, Goran Maričić, naplata prihoda bila i više nego zadovoljavajuća.

Direktni porezi, objašnjava, Maričić, ipak, su naplaćeni u nešto nižem odnosu.

- Nekih 8,9 miliona maraka, ukupno. Smanjenje se primjećuje kod poreza na dobit i kod poreza na nepokretnosti usljed određenih mjera koje je preduzela Vlada s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih kovidom - ističe Maričić.

Porez na dohodak, s druge strane, naplaćen je nešto bolje i to za skoro sedam miliona maraka više u odnosu na 2019. godinu. Naplata ostalih javnih prihoda, zavisila je od epidemiološke situacije i svih preduzetih mjera:

- Tu je poprilično lošija situacija. Oko 50 miliona maraka naplaćeno je manje nego u 2019. Isto tako smanjenje prihoda bilježimo i kod dividende i učešće u javnim preduzećima i finansijskim institucijama. Akcijski fond je uplatio 10 miliona maraka manje nego u 2019. godini. Što se tiče naknade za priređivanje igara na sreću, tu se bilježi porast prihoda od 14 odsto, odnosno pet miliona i 700 hiljada maraka - naglasio je Maričić.

Najbolji rezultat u naplati javnih prihoda, međutim, možemo pripisati doprinosima, ističe direktor Poreske uprave.

- Naplaćeno je oko milijardu i 638 miliona maraka što je povećanje od 65 miliona maraka u odnosu na 2019. godinu. Sve to pokazuje da su mjere Vlade s ciljem smanjenja posljedica virusa korona bile efikasne: sačuvana broj zaposlenih, a i nivo plata je veći i u realnom i javnom sektoru. Sve je to doprinijelo činjenici da je 43 miliona maraka uplaćeno više u Fond PIO, a 25 miliona maraka više u Fond zdravstvenog osiguranja - dodao je Maričić.