latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:02 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Preminuo pukovnik VRS Mile Beronja

Pukovnik Vojske Republike Srpske Mile Beronja preminuo je u Novom Sadu od posljedica infekcije virusom korona u 73. godini, potvrđeno je Srni u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Beronja je rođen 1948. godine u Vukovaru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, po završetku srednje škole u Beogradu je upisao i završio Vojnu akademiju, a potom je kao oficir ЈNA službovao u Osijeku, Našicama, Derventi, Šamcu i Bijeljini.

Na početku odbrambeno-otadžbinskog rata Beronja se pridružio Vojsci Republike Srpske, pa je tokom operacije "Koridor 92" obavljao dužnost načelnika štaba Taktičke grupe jedan Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao tada pukovnik Novica Simić.

Po završetku operacije "Koridor 92" Mile Beronja preuzima dužnost komandanta Druge posavske brigade VRS i ovu dužnost obavljao je do 1994. godine, kada je imenovan na dužnost načelnika oklopno-mehanizovanih jedinica Istočno-bosanskog korpusa VRS i na ovoj dužnosti je ostao do kraja rata.

Rat je završio u činu pukovnika.

Mile Beronja, koji je preminuo u srijedu, 13. januara, biće sahranjen u utorak, 19. januara, na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Iza Beronje su ostali supruga, kći i unučad.