latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:26 ⇒ 16:27 | Autor: RTRS

Daun sindrom centar Banjaluka otvorio školu fudbala za djevojke

Daun sindrom centar Banjaluka danas je otvorio školu fudbala za djevojke sa Daunovim sindromom.
Daun sindrom centar Banjaluka - škola fudbala - Foto: RTRS
Daun sindrom centar Banjaluka - škola fudbalaFoto: RTRS

U saradnji sa, DIF om i FK Borac nastavljena je škola fudbala za odrasle osobe sa Daunovim sindromom, a ono što je novo, to je prva škola fudbala za djevojke sa Daunovim sindromom.

Fudbal pomaže u smanjenju diskriminacije i izolacije osoba, doprinosi integraciji u društvu osoba sa Daunovim sindromom, kao i njihovih porodica.

- Fudbal osnažuje osobe sa Daunovim sindromom i daje im moguhnost da prepoznaju svoje potencijale, a društvenoj zajednici da bude otvorenija prema ovim osobama i da ih uključuje kao ravnopravne članove društva - ističu u ovom centru.

Početkom, 2020. godine odigrana je utakmica sa timom Vlade Republike Srpske, u kojoj je tim DSC BL pobijedio rezultatom 5:2. Osobe sa Daunovim sindrom su ravnopravno, rame uz rame sa ministrima, direktorima, funkcionerima, advokatima, ljekarima, igrali fudbal.

- Ovo je za osobe sa Daunovim sindromom dalo jednu veliku moralnu podršku i poslalo poruku u svijet da mi možemo sve ukoliko nam se pruži šansa. Vlada je pružila šansu da poboljšamo kvalitet života ovim osobama i njihovim porodicama - ističu u Daun sindrom centru Banjaluka.

Nesebičnu pomoć i podršku u realizaciji ovog projekta pružio je ministar pravde Anton Kasipovih koji je nabavio opremu, dresove i priredio prijem fudbalerima iz DSC BL u zgradi Vlade.

Tim DSC BL priprema se za utakmicu sa ruskim timom u Moskvi, kao i za revanš utakmicu sa timom Vlade Srpske, sada osnaženim i sa damama.

Odlazak  fudbalera iz DSC BL na Evropsko prvenstvo u fudbalu koji je trebalo da se održi u Turskoj prošle godine zbog korone odgođen je do daljnjeg.