latinica  ћирилица
15/01/2021 |  16:47 ⇒ 20:02 | Autor: sputniknews.com

Kovačević: Ujedinjuju se snage koje smatraju da Srpska ne treba da postoji

Očigledno je da je pred Republikom Srpskom novi talas pritisaka i da se nalazimo u periodu kad se ujedinjuju sve one snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba da postoji, kaže za Sputnjik Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika za unutrašnja politička pitanja i portparol SNSD-a.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Ovo je Kovačevićev odgovor na potencijalni plan Amerike na čelu sa Bajdenovom administracijom, o kome je profesor dr Srđa Trifković govorio u tekstu „Bajden vraća agendu devedesetih: Preče im ukidanje Srpske, nego nezavisno Kosovo“.

Republika Srpska je, napominje Kovačević, međunarodno potvrđena međunarodnim mirovnim sporazuma 1995. godine u Dejtonu.

- Dakle, ustavna struktura BiH, samim tim i status Srpske, može se mijenjati isključivo dogovorom suverenih faktora u BiH — Republike Srpske, Federacije i tri konstitutivna naroda, ili novim dogovorom na međunarodnom nivou, za šta smatra da ne postoji konsenzus - ističe on.

Kovačević podsjeća da je i u američkom Kongresu bilo riječi o planu za ukidanje Srpske, ali napominje da su ljudi koji su o tome govorili kao o planu Bajdenove administracije bošnjački lobisti, koji su, kako kaže, na platnom spisku bošnjačkog političkog Sarajeva.

- Ipak, vjerujemo da SAD neće imati Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta u narednom periodu, pa ni BiH. Da li će se baviti pojačano BiH — sigurno hoće. Ali da će baš biti spremni da se vojno angažuju, za to ne postoji nikakav razlog - uvjeren je Kovačević.

Kovačević takođe ističe da Srpska ni na koji način ne krši zakon niti Ustav BiH, već je naprotiv zaštitnik dejtonske mirovne strukture u BiH.