latinica  ћирилица
15/01/2021 |  17:39 ⇒ 16/01/2021 | 10:27 | Autor: SRNA

Dodik: Pukovnik Beronja ostaće upamćen kao veliki patriota

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici pukovnika Vojske Republike Srpske Mile Beronje koji je preminuo u Novom Sadu od posljedica infekcije virusom korona.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da je pukovnik Beronja bio jedan od srpskih patriota čije će ime biti upisano u istoriju odbrane Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Pukovnik Beronja je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu časno stao u odbranu srpskog naroda i Republike Srpske, ispunjavajući svoje vojničke i patriotske dužnosti prema svom narodu i Republici - naglasio je Dodik, istakavši da je svoj veliki doprinos posebno dao tokom operacije "Koridor 92".

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je iskreno saučešće porodici Beronja, poručivši da će pukovnik Mile Beronja ostati upamćen kao iskreni rodoljub koji je dao veliki doprinos u očuvanju Republike Srpske.

Pukovnik VRS Mile Beronja preminuo je u Novom Sadu od posljedica infekcije virusom korona u 73. godini.

Na početku Odbrambeno-otadžbinskog rata pridružio se Vojsci Republike Srpske, pa je tokom operacije "Koridor 92" obavljao dužnost načelnika štaba Taktičke grupe jedan Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao tada pukovnik Novica Simić.

Po završetku operacije "Koridor 92" Mile Beronja preuzima dužnost komandanta Druge posavske brigade VRS i ovu dužnost obavljao je do 1994. godine, kada je imenovan na dužnost načelnika oklopno-mehanizovanih jedinica u operativnoj zoni korpusa koja je obuhvatala odbranu teritorije Majevice, Semberije i dijelova Posavine.