latinica  ћирилица
15/01/2021 |  18:47 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Banjaluka: Pokušaj otimanja nadležnosti Skupštine ili zapošljavanje po zakonu? (VIDEO)

Pokušaj otimanja nadležnosti gradske Skupštine i podređivanja zakonodavne izvršnoj vlasti, kršenje zakona... - ovako odbornici skupštinske većine okupljene oko SNSD-a u banjalučkoj Skupštini ocjenjuju najavljenu sistematizaciju, koju je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković. Tvrde da je u Gradskoj upravi zaposlio 13 novih radnika, pod izgovorom povećanog obima posla, a kako kažu, ranije je govorio o prekobrojnim. Stanivuković smatra da se sve radi po pravilnicima i zakonu.
Gradska uprava Banjaluka (foto: banjaluka.rs.ba) -
Gradska uprava Banjaluka (foto: banjaluka.rs.ba)

Dok gradonačelnik Banjaluke tvrdi da je najavljena sistematizacija radnih mjesta urađena po zakonu, sa tim nisu saglasni odbornici skupštinske većine. Smatraju da svojim prijedlogom krši Zakon o lokalnoj upravi, te Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a kaže da Stanivuković pokušava stručnu službu Skupštine grada da stavi pod kontrolu svog kabineta.

- Pokušavaju se oduzeti nadležnosti Skupštine grada - tvrdi Topić.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada, ističe da su jasno definisane obaveze gradonačelnika i obaveze Skupštine. te da je ova situacija apsurdna.

Stanivuković podsjeća da on predlaže sistematizaciju i da ništa nije učinio mimo zakona i pravilnika, koji su doneseni prije njegovog mandata, osim što je smanjio broj odjeljenja sa dvanaest na sedam. Predložio je i imena načelnika.

Skupštinska većina kaže da nije protiv redukovanja odjeljenja, već da gradonačelnik prisvaja ingerencije koje mu ne pripadaju.

Neven Stanić, odbornik Ujedinjene Srpske tvrdi da je sistematizacija radnih mjesta grub pokušaj kršenja izvršne i zakonodavne vlasti.

Nedopustivo je, kažu u skupštinskoj većini, da, primjera radi, stručnoj službi po novoj sistematizaciji bude nadređen šef kabineta gradonačelnika.

- Došli smo u čudnu situaciju jer gradonačelnik želi da preuzme upravljanje Skupštinom grada - tvrdi Igor Šukalo, v.d. sekretara Skupštine grada.

Stanivukovića podsjećaju da je ranije govorio o 200 prekobrojnih u Gradskoj upravi, a zaposlio je nove radnike.

Topić poziva Stanivukovića da objavi kojih je to 13 radnika novozaposleno. Takođe, traži da se objave imena ljudi koji upravljaju odjeljenjima umjesto smijenjenih načelnika, dodajući da će o svemu ovome obavijestiti nadležnu inspekciju.

Stanivuković odgovara da on kao gradonačelnik ima prav da bira svoj kabinet.

Skupštinska većina poziva Stanivukovića da povuče najavljenu sistematizaciju kako bi Grad mogao da funkcioniše, jer je oni neće podržati. Zbog sumnji u neregularnosti kažu da će o svemu obavijestiti inspekciju.