latinica  ћирилица
15/01/2021 |  19:08 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Da li su saobraćajnice u Banjaluci mogle brže i bolje biti očišćene? (VIDEO)

Politička tema u Banjaluci danas su i vremenske prilike, tačnije pitanje da li su gradske saobraćajnice trebalo da budu brže i bolje očišćene od snijega. Dok dio javnosti smatra da je sistem čišćenja na području Grada zakazao, gradonačelnik Draško Stanivuković na odgovornost poziva i Puteve Republike Srpske iz kojih odgovaraju da rade u službi Srpske i svih njenih građana jednako.
Snijeg - Banjaluka - Foto: RTRS
Snijeg - BanjalukaFoto: RTRS

Nakon sastanka sa zimskim službama, Stanivuković je jutros izjavio da će u vozila za čišćenje ugraditi GPS uređaje i mjerače bačene soli. Zbog neočišćenih saobraćajnica, na odgovornost je pozvao i građane, ali i Puteve Srpske za saobraćajnice koje su u njihovoj nadležnosti.

- Želio sam da razgovaram sa Putevima Republike Srpske jer oni održavaju magistralne puteve, ali se oni nisu željeli pojaviti na sastanku - rekao je Stanivuković.

Nismo dobili zvanični poziv na sastanak, poručio je u demantiju direktor Puteva Davor Kostrešević, ističući da postoje procedure koje definišu odnose između pravnih lica koje Stanivuković, očigledno, ne poznaje dovoljno.

- ЈP Putevi Republike Srpske u službi je svih građana Srpske i trudi se da svima jednako izađe u susret i nije uposlenik Stanivukovića da se na takav način neko poziva niti neko razrješava, ili bilo šta organizuje. Nije korektna ovakva vrsta komunikacije gradonačelnika Banjaluke jer se direktno iznosi nešto na račun narušavanja ugleda Puteva Republike Srpske. ЈP Putevi Republike Srpske svoj ugled gradi mnogo godina prije mandata Stanivukovića i mnogih drugih ljudi. Preduzeće Putevi Republike Srpske je u službi Srpske i svih njenih građana i služiće potrebama svih jednako - istakao je Kostrešević.

Gradsku upravu na odgovornost pozivaju iz SNSD-a. Kažu da građani najbolje znaju u kakvom je haosu juče bio grad, te da su putevi bili prohodni samo zahvaljujući Božijoj volji.

- Postavljam pitanje da li će se to dešavati i ubuduće. Djeca idu u školu, radnici putuju na posao i ko će odgovarati u slučaju da neko zakasni na posao zbog neočišćenog grada. Iskreno se nadam da se takva situacija neće ponoviti. Ne znamo ko je kriv i ne želimo da okrivljujemo radnike, koji rade na održavanju. Mi čak sumnjamo da gradonačelnik nije izdao nalog za čišćenje. Sve se ovdje radi pod velom tajne. Vidjećemo šta će biti u narednom periodu daćemo još jednu šansu kada je u pitanju čišćenje grada, onda ćemo imati stav - rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić. 

Iz SNSD-a tvrde da je Stanivuković iskoristio situaciju za samopromociju, vožnjom grtalicama, te da je i današnja pres konferencija samo populističko spinovanje, dok pojedine ulice ni danas nisu bile očišćene