latinica  ћирилица
15/01/2021 |  20:13 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Prevoznici bilježe gubitke (VIDEO)

Međunarodni je dan vozača. Većina nema razloga za slavlje. Zbog pandemije virusa korona, gubitke bilježe i prevoznička preduzeća. Otpuštanje radnika, jedan je od koraka na koji su bili primorani mnogi. Međutim, rijetki izuzeci baš u ekspanziji pandemije su dobili posao, a pojedini poslodavci uspjeli zadržati broj radnika.
Goran Komljenović - Foto: RTRS
Goran KomljenovićFoto: RTRS

Tridesetjednogodišnji Igor Komljenović, prije osam mjeseci, dobio je posao vozača u firmi koja se bavi međunarodnim transportom.

- Počeo sam da se bavim ovim poslom zato što su primanja daleko veća od ostalih na ovim prostorima. Radim u inostranstvu i mogu pristojno da živim sa svojom porodicom - kaže Komljenović.

Iskustvo će tek da stiče a savjete ima od koga da prima - od oca, sa skoro četiri decenije vozačkog staža u kamionu. Pandemija na vrhuncu, a Komljenović danonoćno za volanom - za ovog odgovornog profesionalca pečat je godine 2020. Svjedok je životnog, ali i saobraćajnog kolapsa, te kilometarskih kolona vozeći kroz zemlje Evropske unije i u jeku pandemije.

- Sve i jedan vozač koji je prošao konvoj zna kakav je to pakao bio kada smo vozili po 12-13 sati. Pravo je čudo da niko nije stradao. Sve kolege u BiH i Srbiji znaju kako je bilo. Јedno jako teško i vrlo opasno iskustvo - priča Komljenović.

Poštovanje epidemioloških mjera u zemljama EU sa različitim pravilima, dodatni je teret za sve vozače u transportnom saobraćaju, ali ne i jedini. Međutim, problemi na cesti predstavljaju samo jednu stranu priče. Tu su i prevozničke firme koje se bave međunarodnim transportom i suočavaju sa drugim problemom. Mnogi poslovi su izgubljeni, privreda oslabljena, a prihodi smanjeni.

- Pokušavali smo da zadržimo sve radnike, ostavili smo plate na istom nivou kako bi ljudi bili obezbijeđeni i zaštićeni, a niko nije očekivao da će ovo ovoliko dugo potrajati. Naravno da to utiče ne samo na firmu, već i na radnike, ali tu smo sa njima, dijelimo isti kruh - kaže Igor Bebe, vlasnik firme za transport robe.

Međutim, brojne prevozničke firme, bile su primorane da se odluče na drugi korak.

- Mnogi prevoznici su odjavili vozače, otišli su na biro ili su našli neka nova radna mjesta. Bilo je mnogo otpuštanja radnika. Mislim da je sigurno nekih 300 do 500 vozača na nivou Republike Srpske ostalo bez posla u pandemiji - navodi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj Srpske.

Prevoznici se nadaju oporavku privrede i radu punim kapacitetom, ali i strahuju da bi sa završetkom pandemije, ekspanzija vozača u zemlje Evropske unije mogla eskalirati, te da bi tada mogli biti suočeni sa problemom nedostatka radnika, koji je već evidentan posljednjih godina.