latinica  ћирилица
15/01/2021 |  21:43 ⇒ 16/01/2021 | 10:52 | Autor: SRNA

MIP Rusije: Situacija sa ikonom koristi se za antirusku propagandu

Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Istočnom Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova)

- Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom BiH i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sjenku na Rusiju - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije ističu da šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se Rusija diskreditovala u očima njihove publike.

U saopštenju se naglašava da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao provjerene informacije, umjesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

- Nažalost, još jednom primjećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku 'zabavu' da svuda i u svemu traži 'ruku Kremlja', spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimjereniji povod za jačanje antiruske propagande - zaključuje se u saopštenju.

Tokom posjete BiH u decembru 2020. godine, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastao se sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji mu je poklonio pravoslavnu ikonu.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara tražeći objašnjenje o porijeklu ikone, tvrdeći da je riječ o "kulturnom nasljeđu Ukrajine".