latinica  ћирилица
16/01/2021 |  10:36 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Prodanović: Najbolje rješenje dogovor bez stranaca

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da bi domaći politički lideri trebalo da iskoriste ovu godinu, u kojoj nema izbora, i postignu konsenzus o izmjenama u izbornom zakonodavstvu, jer je najbolje da se sami dogovore, bez miješanja stranaca.
Lazar Prodanović - Foto: klix.ba
Lazar ProdanovićFoto: klix.ba

Prodanović je istakao da ima dosta posla, te da je volja ključni faktor za gotovo sve zadatke.

- Јoš nije bilo razgovora o formiranju nove interresorne ili neke druge radne grupe u parlamentu BiH, jer je nakon izbora bila jedna, odnosno dvije sjednice. Bilo bi veoma dobro da te aktivnosti počnu što prije - rekao je Prodanović za Glas Srpske.

Prodanović je dodao kako još ima krupnih pitanja, među kojima je i implementacija presude u predmetu "Sejdić i Finci", o čemu prvo treba da bude političke saglasnosti.

- Ako postoji spremnost, sve je moguće. U suprotnom, imaćemo samo, uslovno rečeno, konfrontacije - rekao je Prodanović.

Odgovarajući na pitanje da li ima dovoljno političke volje za izmjene Izbornog zakona, Prodanović je naglasio da su svi svjesni da to treba raditi i oni koji su svoje predstavnike inkorporisali u Centralnu izbornu komisiju BiH /CIK/ i oni koji smatraju da je to nezakonito.

- To podrazumijeva ozbiljnu analizu mandata opštinskih izbornih komisija i CIK-a, te niz drugih pitanja od tehničkih do suštinskih. Јedno od prvih je ujednačavanje vrijednosti glasa u izbornim jedinicama, zatim tu je priča o biračkim odnosima i tako dalje. O tome se stalno govori i to ne treba raditi "pet do dvanaest" - rekao je Prodanović.