latinica  ћирилица
16/01/2021 |  10:59 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Vučić: Milion doza kineske vakcine, veliki obrt u borbi protiv virusa korona

U Srbiju je danas stiglo milion doza kineske vakcine "Sinofarm" protiv virusa korona, kojima će biti vakcinisano 500.000 ljudi, što je veliki obrt u borbi protiv kovida, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da bi za sedam do osam dana i on mogao da se vakciniše.

Nakon što je na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekao kineske vakcine, Vučić je najavio da u ponedjeljak, 18. januara, u Srbiju stiže još 19.500 doza "Fajzerove" vakcine, a u utorak, 19. januara, 250.000 ruske vakcine "sputnjik", tako da će Srbija imati 1,4 miliona doza.

- Danas je važan dan u borbi protiv virusa korona za Srbiju - rekao je Vučić, koji je zahvalio kineskom predsjedniku Si Đinpingu za korektnost, prijateljstvo i što su poslali milion doza vakcine, kao i što je izašao u susret njegovoj molbi o pitanju cijene, jer je ova vakcina najskuplja.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Vučić je istakao da je za Srbiju strahovito važno što je dobila ovoliki broj doza, jer je važno da vakciniše i policiju i vojsku i radnike u trgovinama, te najavio da će od ponedjeljka i novinari moći da se vakcinišu.

Vučić je dodao da je zamolio premijeku Srbije Anu Brnabić da izađe u susret inicijativi da se kao prioritet vankcinišu i novinari.

Vučić je rekao da ga brine novi soj koji dolazi iz Velike Britanije, Brazila, Јužne Afrike, te zamolio da se vakcinacija ubrza.

Vučić je dodao da Srbija pregovara preko "Kovaksa" za "Astra-zeneka" i "Modernine" vakcine, te dodao da očekuje da do juna ili jula Srbija ima pet do šest vrsta vakcina.

- U ovom trenutku smo zemlja sa najviše različitih vakcina u Evropi - rekao je Vučić, te dodao da ne očekuje kritike iz Evrope zbog nabavke ovolike količine kineskih vakcina, jer se svako bori za svoj narod.

Prema njegovim riječima, Srbija, kao i druge zemlje regiona, nije dobila nijednu vakcinu preko "Kovaksa" iako je unaprijed platila više od četiri miliona evra.

Kineska ambasadorka Čen Bo, koja je dočekala kinesku vakcinu, rekla je da je dolazak kineske vakcine dio zajedničke borbe protiv virusa, te da se nada da će to dati doprinos suzbijanju epidemije u Srbiji.

Ona je napomenula da je Kina prva u svijetu obećala da će njena vakcina biti javno dobro, te dodala da je u toj zemlji "Sinofarm" zvanično registrovana.