latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:25 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Novitović: Vlada i premijer pokazali odgovornost prema građanima Kostajnice (FOTO)

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su Vlada Republike Srpske i premijer Radovan Višković još jednom pokazali veliku odgovornost prema građanima Kostajnice, koju je krajem decembra prošle godine pogodio zemljotres.
Kostajnica - kontejneri - Foto: SRNA
Kostajnica - kontejneriFoto: SRNA

- Predsjednik Vlade je iz tekućih rezervi premijera odlučio da kupi tri kontejnera za porodice čiji objekti nisu uslovni za dalje korišćenje - rekao je Novitović novinarima nakon što su danas u Kostajnicu dopremljena četiri stambena kontejnera, od kojih je jedan poklonilo preduzeće Ekonomik iz Srebrenice.

U ove kontejnere, koji su postavljeni na opštinsko zemljište, biće smještene porodice čiji su objekti neuslovni za život.

Novitović je rekao da ovi stambeni kontejneri pružaju dovoljan komfor u situacijama poslije zemljotresa.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Јanjetović zahvalio se premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, Civilnoj zaštiti i vlasniku preduzeća "Ekonomik" koji su obezbijedili četiri kontejnera koji su u ovom momentu prijeko potrebni.

- Trenutno nemamo potrebu za dodatnim kontejnerima jer imamo obezbijeđene i druge kapacitete, ali svaki dan tlo podrhtava, pojavljuje se dodatna šteta na objektima tako da u nekom narednom peroidu, nažalost, mislim da će biti potrebe - rekao je Јanjetović.

Kostajnica - kontejneri (foto: SRNA)

Јanjetović je ponovio da u prvim danima nakon zemljotresa Kostajnica ne bi mogla uraditi ništa bez pomoći Republičke uprave Civilne zaštite.

Suvlasnik kompanije "Ekonomik" Bojan Rankić rekao je da je ova kompanija donirala jedan kontejner i da će se truditi i u narednom peroidu da pomogne svakoj lokalnoj zajednici.

- Riječ je o stambenim modelima kontejnera koji su namjenski proizvedeni za ovakve situacije. Imaju ugrađeno kupatilo sa kompletnom sanitarijom i namještaj sa krevetima i kuhinjom - naveo je Rankić.

Kuća Јugoslave Vujasin teško je oštećena u zemljotresu i ona je zahvalila Vladi Srpske i premijeru koji je pomogao da dobije "krov nad glavom".

- Kuća se urušila u zemljotresu i od tada spavam kod rođake. Mnogo mi znači što je Vlada Srpske pomogla - rekla je ona.

Nakon postavljanja kontejnera, slijedi priključivanje na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, nakon čega će najugroženije porodice biti useljene.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je juče da su tri stambena kontejnera nabavljena iz sredstava budžetske rezerve premijera, a jedan je doniralo preduzeće "Ekonomik".

- To su kontejneri koji, osim stambenog dijela, imaju kupatilo i grejno tijelo, što znači da imaju struju i vodu. Uz pomoć Civilne zaštite u kontejnere će biti postavljeni kreveti sa dušecima - rekao je Višković.

Višković je istakao da se ti kontejneri uspješno izrađuju u Republici Srpskoj i ispunjavaju sve standarde, kao i uslove energetske efikasnosti i mogu služiti za stanovanje bez nekih posebnih problema.