latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:32 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Protest ispred SANU, traže smjenu Kostića

Ispred sjedišta Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu, protestovalo je više od stotinu građana koji su pozvali akademike da pokrenu inicijativu za smjenu predsjednika SANU Vladimira Kostića i ograde se od njegovih antisrpskih stavova da Kosovo i Metohija nije srpsko.
Beograd - SANU - protest - Foto: SRNA
Beograd - SANU - protestFoto: SRNA

Sa protesta građanske inicijative, na kojem su se obratili naučni savjetnik Instituta za evropske studije i ugledni intelektualac Miša Đurković i nezavisni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Glišić, poručeno je da je ovo prvi put u istoriji da srpski narod za 180 godina postojanja Akademije dolazi da protiv nje protestuje.

Istaknuto je da Kostić takvom izjavom krši Ustav Srbije u kojem je napisano da je Kosovo i Metohija dio Srbije, te da zloupotrebljava mjesto predsjednika SANU dajući izjave koje demotivišu i demorališu srpski narod u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Đurković je rekao da se u isto vrijeme pojavilo nekoliko inicijativa zbog Kostićeve izjave, kao što je pismo stotinjak intelektualaca, a danas se pridružio i vladika Atanasije i veliki broj ljudi koji reaguju, ne samo na posljednju Kostićevu izjavu, nego na njegovo kontinuirano istupanje od 2015. godine sa nizom neprimjerenih izjava što se tiče Kosova.

Glišić je rekao da je povod za okupljanje bila neodgovorna izjava Kostića da KiM i "de facto" i "de jure" nisu srpski.

- On kao neurolog i ličnost ima pravo na svoj stav, ali kada nastupa kao predsjednik SANU mora da vodi računa da je SANU jedna od najstarijih institucija srpskog naroda, i da se finansira iz budžeta građana i da većina građana Srbije Kosmet doživljava kao srpski - rekao je Glišić.

Predsjednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta Nemanja Vučković rekao je da je izjava akademika Kostića opasna i štetna, te poručio da se neće dozvoliti da se gazi Ustav Srbije.

Kostić je u intervju koji je tokom praznika dao za Njuz Maks Adria rekao da "Kosovo nije naše, to treba što prije shvatiti".

Zbog njegove posljednje izjave juče je grupa od 93 intelektualca uputila otvoreno pismo SANU, u kojem traže da njen predsjednik dr Vladimir Kostić podnese ostavku zbog izjava o Kosovu i Metohiji.