latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:36 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Zločin nad Srbima u Skelanima i dalje bez kazne (FOTO/VIDEO)

U Skelanima kod Srebrenice danas je obilježeno 28 godina od ubistva 69 mještana ovog naselja koje su ubile muslimanske jedinice iz Srebrenice 16. januara 1993. godine. Tada je ranjeno 165 mještana. Od 30 zarobljenih, polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim logorima, a četvoro se još vode kao nestali. Služen je parastos za svih 305 skelanskih žrtava ubijenih od 1992. do 1995. godine, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Skelani - parastos - Foto: SRNA
Skelani - parastosFoto: SRNA

Parastosu i obilježavanju 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovale su brojne delegacije i više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obje strane Drine.

Cvijeće su, osim Viškovića, položili predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Radomir Graonić, delegacije Saveza logoraša, Veterana Srpske, više udruženja i organizacija proisteklih iz rata iz podrinjskih opština i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca, kao i delegacija ratnih vojnih invalida iz Bajine Bašte.

Skelani - polaganje vijenaca - Višković (foto: SRNA)

Parastosu u Skelanima prethodilo je polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići čiji su stanovnici, takođe, nastradali na današnji dan prije 28 godina.

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da za žrtve u Skelanima niko nije odgovarao i da institucije Srpske nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Višković je poručio da pravda mora biti ista za sve, jer, ukoliko nije, onda to nije pravda, što pokazuju dosadašnje sudske presude o suđenjima za počinjene ratne zločine.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske rekao je da današnje obilježavanje 28 godina od stradanja srpskih civila i vojnika u Skelanima najbolje govori o karakteru rata u BiH i nepravdi koju sudske presude nanose srpskom narodu.

- U januara 1993. godine ovdje u Skelanima branili smo svoje i živote naših porodica i našu srpsku zemlju. Danas, nakon 28 godina, branimo istinu o tim događajima i istinu o karakteru rata na prostoru BiH - poručio je Savčić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da su u Skelanima većinom stradali civili, kao i u srebreničkoj opštini u cjelini, gdje su od 500 srpskih žrtava većina bili civili.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da je prošlo 28 godina od zločina u Skelanima "gdje su došli da se napiju srpske krvi, jer su bili žedni devet dana nakon pokolja u Kravici u kojoj su se najeli, gdje su, prema svjedočenju muslimanske strane, upali da bi došli do hrane, jer su bili gladni".

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je nedopustivo što još niko nije odgovarao za svirepa ubistva 305 Srba na području Skelana, što jasno govori da pravosuđe na nivou BiH funkcioniše selektivno u procesuiranju ratnih zločina.

- Da li je moguće da poslije 28 godina niko nije odgovarao za svirepe zločine u Skelanima. Izgleda da pravosuđe BiH samo priznaje bošnjačke žrtve, dok ih srpske ne interesuju - rekla je Rajilićeva.

Od 305 ubijenih Srba iz ovog kraja u posljednjem ratu više od polovine bilo je civila, žena, djece i staraca.

Јake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko, sa jasnom namjerom da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja - uništavanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana.

Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Izvor: RTRS/SRNA