latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:40 ⇒ 23:29 | Autor: SRNA

Obilježena treća godišnjica ubistva Olivera Ivanovića (VIDEO)

Počast predsjedniku Građanske inicijative Sloboda demokratija pravda Oliveru Ivanoviću odali su rodbina i prijatelji polaganjem cvijeća ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, mjestu gdje je prije tri godine ubijen.
Pomen Oliveru Ivanoviću - Foto: RTS
Pomen Oliveru IvanovićuFoto: RTS

Potpredsjednik SDP-a Ksenija Božović rekla je da su i poslije tri godine u Kosovskoj Mitrovici muk i tišina i da, pored toliko obećanja i priča, tri "nazovi optužnice" i 12.000 stranica, nema pomaka.

- Ne vjerujem da će biti ikakvog napretka u pronalasku nalogodavaca i naredbodavaca ovog gnusnog zločina koji je, uvjerena sam, obilježio drugu deceniju ovog vijeka - rekla je Božovićeva.

Ona je naglasila da SDP, rodbina i prijatelji ubijenog Ivanovića nikada neće odustati od zahtjeva da se rasvijetli njegovo ubistvo i odgovorni izvedu pred lice pravde.

- Bojimo se da mi istinu nećemo saznati sve do trenutka dok se neke nove vlasti u Beogradu ne budu pojavile - rekla je Božovićeva, te nazvala neprihvatljivim tvrdnje Prištine i Beograda o odgovornosti druge strane.

U prilog politizaciji cjelokupnog procesa, ona je navela današnju odluku prištinski vlasti da Rasimu Ljajiću zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, uz obrazloženje da pored njegovog imena u arhivi kosovske policije stoji da je i dalje ministar u Vladi Srbije.

- Građanska inicijativa SDP ponovo je pozvala sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu, Euleks i sve slobodoumne ljude da odgovore na pitanje šta je istina o ubistvu Olivera Ivanovića i da istragu ustupe ljudima koji nisu opterećeni politikom i nacionalizmom - rekla je Božovićeva.

Oliver Ivanović uvijen je na današnji dan prije tri godine sa šest hitaca ispaljenih iz neposredne blizine u trenutku kada je prilazio sjedištu SDP-a u Ulici Sutjeska u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Izuzev optužnica kojima su obuhvaćeni pripadnici kosovske policijske službe srpske nacionalnosti i sekretarica SDP-a Silvana Arsović, drugih pomaka nema, iako zvanični Beograd tvrdi da zna ko je umiješan u Ivanovićevo ubistvo.