latinica  ћирилица
16/01/2021 |  18:33 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Trebinje pamti najmlađeg borca čuvene Bobanske čete (VIDEO)

Služenjem pomena u Trebinju je obilježeno 26 godina od smrti Aleksandra Masleše, najmlađeg borca čuvene Bobanske čete, Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.
Trebinje: 26 godina od smrti Aleksandra Masleše - Foto: SRNA
Trebinje: 26 godina od smrti Aleksandra MaslešeFoto: SRNA

Masleša je na današnji dan preminuo na Vojnomedicinskoj akdemiji u Beogradu, od posljedica ranjavanja na Boračkom jezeru kod Konjica u septembru 1994. godine. Imao je samo 19 godina.

Od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete Nedeljko Vidaković i dvojica njegovih saboraca, dok je Masleša teško ranjen. Preživjeli saborci pamte ga po hraborsti i riješenosti da školsku klupu, knjige i olovke zamijeni rovom, i sa 17 godina stane na branik otadžbine.

Maslešin saborac Dragan Ristić rekao je da je Aleksandar najmlađi borac koji je poginuo iz Trebinjske brigade i među mlađim borcima u Republici Srpskoj.

- Njegova žrtva, kao i svih drugi boraca, je nemjerljiva, to je nešto veliko. On je bio mlad čovjek koji je izašao iz školskih klupa, zamijenio ih baš krvavim rovovima, a svoje olovke bombama i puškom. Nije prezao ni od čega, to je bio jedan baš neustrašiv borac - naveo je Ristić.

On je dodao da njegovo ime i djelo treba svima da ostanu putokaz kako se brane ognjišta i država.