latinica  ћирилица
16/01/2021 |  19:06 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Kostajnica nije sama - stigla pomoć (VIDEO)

U Kostajnicu su stigla četiri stambena kontejnera od kojih je tri obezbjedila Vlada Srpske i jedan kontejner obezbijedio je privatni preduzetnik.
Kostajnica: Stambeni kontejneri - Foto: Twitter
Kostajnica: Stambeni kontejneriFoto: Twitter

Pomažu i Srbi iz Hrvatske. Srpsko narodno vijeće, za najugroženije stanovnike Kostajnice, dopremilo je i 500 paketa hrane i higijenskih proizvoda.

Kostajnica ni danas nije sama, a tome svjedoče stambeni kontejneri koji će biti useljivi u ponedjeljak. Proizvedeni u Srpskoj, a opremljeni po najvišim standardima, od velikog su značaja za one koji zbog zemljotresa više nemaju krov nad glavom.

Radojka Trivundža i Јugoslava Vujasin zahvalne su Vladi Republike Srpske za dodijeljene stambene kontejnere.

Vlada je odmah po zemljotresu Kostajnici interventno uplatila 300.000 KM. Dodatna sredstva, za tri kontejnera, izdvojena su iz rezerve predsjednika Vlade Radovana Viškovića.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su Vlada i premijer još jednom pokazali veliku odgovornost prema građanima Kostajnice.

- Kontejneri su opremljeni ležajevima, kuhinjom i kupatilom. To nije komfor za "redovne" uslove života, ali je dovoljan komfor za situacije poslije zemljotresa, u kojima su ljudi ostali bez krova nad glavom - rekao je Novitović.

Za sada nema potrebe za dodatnim alternativnim smještajem, kaže načelnik Kostajnice Nikola Јanjetović. Međutim, zbog tla koje ne miruje moguća su nove pukotine na već oštećenim stambenim objektima.

- Svaki dan tlo podrhtava, pojavljuje se dodatna šteta na objektima tako da u nekom narednom peroidu, nažalost, mislim da će biti potrebe - kaže Јanjetović.

Iz Hrvatske je, zahvaljujući Srpskom narodnom vijeću, stigao drugi kontigent hrane i higijene. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je dopremljeno 500 prehrambenih paketa.

- Ponovićemo to i ubuduće, u mjeri i količini koju možđemo odvajati za ljude postradale ovdje od istog potresa s kojim se mi mučimo i borimo na hrvatskoj strani, odnosno na banijskoj strani - rekao je Pupovac.

Veliku ulogu u saniranju štete i nesebičnoj pomoći, sve vrijeme od razornog zemljotresa, imaju brojne organizacije poput Civilne zaštite Republike Srpske i Crvenog krsta. Međutim, pomoć Kostajnici je i dalje potrebna jer je riječ o šteti koju ne mogu sami sanirati.