latinica  ћирилица
16/01/2021 |  19:15 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Orden za Bolnicu "Srbija" - priznanje za požrtvovan rad (VIDEO)

Za požrtvovan rad i doprinos u borbi protiv pandemije kovida 19 među zdravstvenim ustanovama odlikovanim Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem je i Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu. Na Odjeljenju za kovid ove bolnice od marta prošle godine liječeno je blizu 900 pacijenata.
Orden za Bolnicu "Srbija" - Foto: RTRS
Orden za Bolnicu "Srbija"Foto: RTRS

Uz poštovanje svih mjera i protokola nadležnih institucija uz adekvatno reagovanje, Bolnica "Srbija" kvalitetno je odgovorila na sve zahtjeve koji su stavljeni pred nju, ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Јedan od najvećih izazova bio je organizovanje Odjeljenja za kovid.

- Uz pomoć Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srpske, Kovid odjeljenje je dostizalo sve veći stepen opremljenosti i organizovanosti rada, pa tako sada imamo kompletnu dijagnostiku za pacijente. Dakle, sve možemo odraditi na tom odjeljenju, od mobilnog rendgena do laboratorijskih analiza, sve nam je dostupno na jednom mjestu - navodi Nebojša Šešlija, direktor Bolnice.

Pacijenti na tom odjeljenju prate se iz minuta u minut. Od marta prošle godine do danas prošlo ih je blizu 900, 95 ih je bilo u kovid intenzivnoj njezi. Situacija je danas stabilnija.

- Situacija je puno povoljnija u odnosu na novembar, decembar i kraj oktobra prošle godine. Trenutno je na odjeljenju 15 hospitalizovanih pacijenata koji su relativno dobrog opšteg stanja. Svi naši zdravstveni radnici, medicinsko osoblje, radnici na Kovid odjeljenju - nijednog trenutka nisu prestali da rade, niko nije išao na bolovanje ni na godišnji - priča Žanka Eranović, šefica Kovid odjeljenja Bolnice "Srbija".

Požrtvovan rad heroja današnjice, profesionalizam i njihova konstantna briga za pacijente i te kako se vidi i na kovid intenzivnoj njezi, koja od prvobitnih pet - danas raspolaže sa 23 respiratora.

- Uslovi za rad su vrlo teški i stanje zaraženih pacijenata je vrlo zahtjevno. Moramo da poštujemo sve mjere zaštite, a s obzirom da moramo da ispratimo posao i na drugim odjeljenjima, posao anesteziologa se udvostručio. Imamo dovoljno respiratora - navodi Branko Aškraba, šef Službe anestezije i intenzivne terapije.

U ovoj bolnici ponosni su na Orden zastave sa srebrenim vijencem, kojim ih je odlikovala predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- To priznanje je veoma značajno jer zdravstveni radnici znaju da nisu sami, da se poštuje i vodi briga o njihovoj borbi i načinu rada u ovim otežanim uslovima. To nas obavezuje da i u narednom periodu dajemo svoj maksimum kako za kovid bolesnike, tako i za pacijente koji dođu za bilo koju uslugu u našu ustanovu - ističe Šešlija.

A poruka građanima ostaje ista - samo zajedno možemo postići rezultat! Ne opuštati se, pratiti preporuke i savjete epidemiologa i bez velikih skupova kako bi se uz predstojeću vakcinaciju što prije prebrodio ovaj period.