latinica  ћирилица
16/01/2021 |  19:19 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

U lovstvo uloženo više od tri miliona KM (VIDEO)

U minule četiri godine lovstvo u Republici Srpskoj podignuto je na viši nivo, konstatovano je na sjednici Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske, održanoj u Višegradu.
Lovci - Foto: RTRS
LovciFoto: RTRS

Poboljšana su zakonska i podzakonska akta koja uređuju lovstvo, godišnje planove gazdovanja i uređenje lovišta.

Na sjednici je istaknuta dobra saradnja Lovačkog saveza sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom, gdje je zahvaljujući toj saradnji i olakšicama koje lovci imaju, u lovstvo Srpske u protekle tri godine uloženo više od tri miliona KM.

- Bez lažnog optimizma, vidim zlatne godine lovstva u Republici Srpskoj. Ovim kontinuitetom ulaganja u lovišta, izgradnjom lovno-tehničkih objekata, kupovanjem hranilica i praćenjem kamerama uistinu počinjemo uviđamo da je lovstvo jedna ozbiljna nauka koja se prvo bavi uzgojem i zaštitom divljači - ističe Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske.

Lovački savez Republike Srpske trenutno čini oko 20.000 članova raasoređenih u 79 lovačkih društava. Ističu da je saradnja sa rukovodstvom Saveza na zavidnom nivou.

-  Imamo pomoć Saveza, odličnu saradnju u kojoj za svaku informaciju možemo da se obratimo u svako doba - naglašava Vladan Nikitović, predsjednik Lovačkog udruženja Panos Višegrad.

Sadašnja organizacija i prilike u lovstvu rezultat su višegodišnjeg upornog rada, truda i zalaganja. Zbog pandemije virusa korona izostale su brojne hajke.

- Zbog svih ograničenja nismo bili u mogućnosti da organizujemo ni damski lov niti druge hajke, jer se tu okuplja veći broj ljudi. Nismo željeli da bilo ko snosi neke štetne posljedice - ističe Pane Gavrić, član Nadzornog odbora Lovačkog saveza.

I u narednom periodu, kako je najvljeno, ulagaće se u stručno osposobljavanje članstva, opremanje udruženja i informacione sisteme.