latinica  ћирилица
16/01/2021 |  21:21 ⇒ 22:06 | Autor: sputniknews.com

Veliki protest protiv zaključavanja u Beču

Veliki protest protiv zaključavanja zbog pandemije virusa korona održan je u Beču.
Veliki protest protiv zaključavanja u Beču (Foto: https://rs.sputniknews.com/) -
Veliki protest protiv zaključavanja u Beču (Foto: https://rs.sputniknews.com/)

Oko 10.000 ljudi marširalo je kroz centar austrijske prestonice da bi protestovalo protiv restrikcija uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa korona i sa zahtjevom za ostavkom kancelara Sebastijana Kurca, prenio je RT.

Demonstranti su se okupili pošto su Kurc i njegova vlada najavili mogućnost produžetka trećeg lokdauna u Austriji, koji uključuje ograničenje kretanja i zatvaranje svih poslova koji nisu neophodni. Odluka austrijske vlade o tome očekuje se u nedjelju.

Održana su dva protesta u različitim krajevima Beča, u kom se inače demonstracije rijetko događaju. Protesti su se spojili u jedan, kom je prisustvovalo oko 10.000 ljudi, objavili su austrijski mediji.

Većina učesnika protesta ignorisala je pozive policije da održavaju fizičku distancu i nose maske. Naprotiv, učesnici su se grlili, ljubili i plesali na ulici.

Nosili su i transparente sa natpisima "Kurc mora otići" i "Učinimo grip ponovo velikim", aludirajući na slogan odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trampa "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Održan je i kontra-protest, na kom je oko 500 učesnika osudilo "antimaskersko ludilo".

U jednom trenutku, dvadesetak učesnika protesta protiv zaključavanja, pokušalo je da sjedne na kolovoz na Ringštrase, kružnom bulevaru u centru Beča, ali su ih napali učesnici kontra-mitinga.

Lokalni mediji izvijestili su da su uzvikivali "sve ćemo vas vakcinisati", ali se policija brzo umiješala i sprečila sukob.