latinica  ћирилица
17/01/2021 |  08:34 ⇒ 08:34 | Autor: SRNA

Šume Srpske: Ostvaren plan proizvodnje, usporena naplata

U Јavnom preduzeću Šume Republike Srpske očekuju da će, prema trenutnim pokazateljima, poslovnu godinu završiti sa realizovanim planskim aktivnostima u svim segmentima poslovanja i pozitivnim finansijskim rezultatom jer bi proizvodnja trebalo da bude ostvarena u svim fazama rada u rasponu od 93 do 95 odsto.
Šume Republike Srpske -
Šume Republike Srpske

- Preduzeće u cjelini će poslovati pozitivno - rečeno je Srni u Šumama Srpske.

U ovom preduzeću podsjećaju da su u prvoj polovini prošle godine, bez obzira na probleme zbog pandemije virusa korona, poslovali pozitivno, sa ostvarenom dobiti od 1,4 miliona KM.

Međutim, u Šumama tvrde da se suočavaju sa sve većim problemom likvidnosti preduzeća, jer je, kako navode, u nastaloj situaciji smanjena potražnja i otežano plaćanje šumskih drvnih sortimenata.

Iz tih razloga, Uprava preduzeća omogućila je dodatno produženje rokova plaćanja za drvoprerađivače koji su izvršavali dinamički plan ili preuzimali i veće količine od planom predviđenih, a na osnovu prijedloga šumskih gazdinstva.

U Šumama su istakli da su tokom prošle godine veliki drvoprerađivači, koji su izvozno orijentisani, iskazivali sve manju potrebu za šumsko drvnim sortimentima, dok su neki drvoprerađivači u potpunosti zaustavljali proizvodnju i preuzimanje šumskih drvih sortimenata, jer na tržištu nisu bili u mogućnosti plasirati svoje proizvode.

Svako smanjenje proizvodnje i prodaje šumskih drvnih sortimenata, navode u Šumama, svakako da utiče na poslovanje preduzeća iz razloga što se 90 odsto prihoda ostvaruje njihovom prodajom.

- Početak rada privrednih subjekata koji su naši kupci doprinijelo je stabilizaciji u poslovanju, ali i dalje ostaje problem nedovoljnih sredstava, iz razloga što su većini kupaca dodatno produženi rokovi plaćanja, što utiče na priliv sredstava u Јavno preduzeće. Iz tog razloga donesena je odluka o kreditnom zaduženju kako bi izmirili dio dospjelih obaveza - naveli su u ovom preduzeću.

U Šumama ističu da su najbolje rezultate u prethodnom periodu ostvarila šumska gazdinstva Prijedor, Gradiška, Visočnik iz Han Pijeska i Ribnik, dok su veće probleme u poslovanju imala gazdinstva Vrbanja iz Kotor Varoša, Doboj i Borja Teslić.

Pored proizvodnje šumskih drvih sortimenata, u Šumama navode da će u ovoj godini intenzivnije raditi na iskorišćavanju ostalih šumskih proizvoda, kao i na ostvarivanje prihoda od usluga smještaja i ugostiteljstva.

Takođe, planirani su i prihodi po osnovu korišćenja lovišta koji se ostvaruju po osnovu taksi za ulazak u lovište, taksi za odstrel, ranjavanje i promašaje, po osnovu otkupa mesa ulovljene divljači, po osnovu usluga u vezi sa lovom, usluga vodiča, korišćenje vozila, usluga smještaja i slično.

- Sistem racionalnog upravljanja raspoloživim novcem i održavanje likvidnosti preduzeća biće jedan od osnovnih zadataka u 2021. godini - naveli su u Šumama.