latinica  ћирилица
17/01/2021 |  09:54 ⇒ 09:54 | Autor: SRNA

Zaražen šef SOVA, dovedeno u pitanje glasanje o povjerenju Јanši

Glasanje o nepovjerenju Vladi Slovenije naredne sedmice dovedeno je u pitanje nakon što je virus korona potvrđen kod šefa slovenačke obavještajne službe SOVA Јaneza Stušeka koji je bio u kontaktu sa poslanicima.
Slovenija, Ljubljana - ulice - Foto: Twitter
Slovenija, Ljubljana - uliceFoto: Twitter

Stušek je u petak bio u zgradi parlamenta i odgovarao na pitanja poslaničkog odbora za kontrolu bezbjednosnih i tajnih službi, a juče je testiranjem potvrđeno da je zaražen virusom korona, prenose slovenački mediji.

Ovaj odbor ima devet članova, a sa stručnim saradnicima i sekretarom odbora na takvim sastancima bude i po dvadesetak ljudi.

Učesnici sastanka sada čekaju testiranje, što bi sve moglo da utiče na izglasavanje ili neizglasavanje nepovjerenja Vladi Јaneza Јanše.

Slovenački mediji navode da bi sjednica parlamenta na kojoj bi se glasalo o povjerenju Vladi trebalo da bude održana u srijedu, 20. januara.

Grupa od 42 poslanika iz pet opozicionih stranaka ljevice i centra u petak je podnijela prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje, te da se mandat za sastavljanje nove vlade povjeri Karlu Erjavcu, koji je uz Јanšu jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Јanšinoj vladi zamijeraju "razgradnju ustavnog uređenja na svim područjima" - tvrde da uništava ugled Slovenije u međunarodnim odnosima, te posebno da su se neuspješno nosili s pandemijom virusa korona u poređenju sa drugim zemljama.

Slovenački parlament je izmjenama poslovnika za vrijeme krize urokovane pandemijom omogućio izjašnjavanje i glasanje poslanika "od kuće", preko elektronskih platformi, ali je sada pitanje da li se takav format može iskoristiti za ovako specifičan slučaj, između ostalog i zbog osjetljivosti političke situacije.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi tajnim glasanjem trebalo bi da se za to izjasni najmanje 46 od 90 poslanika.