latinica  ћирилица
17/01/2021 |  10:04 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Zvornik: Za Časni krst plivaju samo tri učesnika zbog virusa korona

Na plivanju za Časni krst na Zvorničkom jezeru na Bogojavljenje, 19. januara, zbog trenutne epidemiološke situacije učestvovaće samo tri plivača, rekao je zvornički sveštenik Rade Tešić.
Zvornik -Plivanje za Časni krst (arhiv) - Foto: SRNA
Zvornik -Plivanje za Časni krst (arhiv)Foto: SRNA

- Nismo željeli da prekidamo desetogodišnju tradiciju plivanja za Časni krst pa smo u saradnji sa zdravstvenim radnicima dogovorili da na plivanju za bogojavljenski krst učestvuju samo tri plivača - objasnio je Tešić.

Tešić je rekao da će 19. januara na Bogojavljenje u jutarnjim časovima u Crkvi Svetog Arhiđakona Stefana u naselju Sveti Stefan biti služena sveta liturgija, a u 12.00 časova će na placu Rafting kluba na Zvorničkom jezeru biti blagosiljani plivači, poslije čega će usplijediti plivanje.

Učesnike plivanja za Časni krst će i ove godine pregledati doktor koji će na osnovu uvida u njihovo zdravstveno stanje odobriti da li mogu da učestvuju.

On je naveo da ove, za razliku od prethodnih godina, neće biti pozivani blagočestveni hrišćani da u većem broju uzmu učešće u ovom molitvenom sabranju i viteškom nadmetanju.

Tešić je izrazio nadu da će naredne godine situacija sa pandemijom virusa korona biti prošlost i da će se moći pod normalnim uslovima organizovati plivanje za Časni krst, sa mnogo većim brojem plivača.

Organizatori plivanja za Časni krst su Srpska pravoslavna crkvena opština Sveti Stefan i Rafting kluba Eko Drina.

Prošle godine je za Časni krst plivalo 36 učesnika iz Vlasenice, Šekovića, Milića, Bijeljine, Sokoca i Zvornika, a prvi je stigao Siniša Mišić iz Milića.