latinica  ћирилица
17/01/2021 |  10:36 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Očuvati privredne aktivnosti i radna mjesta

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević poručio je da će Vlada i resorno ministarstvo nastaviti i ove godine sprovođenje mjera sa ciljem da se očuvaju privredne aktivnosti i radna mjesta u Srpskoj.
Vjekoslav Petričević - Foto: SRNA
Vjekoslav PetričevićFoto: SRNA

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske i resorno ministarstvo su od samog početka pandemije virusa korona zauzeli stav da treba očuvati radna mjesta i maksimalno pomoći domaćoj privredi da bi ostala što zdravija.

- Ohrabrujući je podatak da, prema određenim pokazateljima, postoji blagi pozitivan pomak u smislu oporavka ekonomije - naveo je Petričević u intervjuu Srni.

Nosilac ekonomskog razvoja svake zemlje pa tako i Srpske je, prema riječima ministra, prerađivačka industrija u kojoj je zaposleno oko 57.000 radnika, a čak 85 odsto izvoza upravo je iz te grane industrije.

Petričević je naglasio da je cilj brojnih mjera, koje su donosili Vlada Srpske i Republički štab za vanredne situacije, bio da se pomogne prerađivačkoj industriji.

- Sve je bilo usaglašeno sa njihovim predstavnicima, Unijom udruženja poslodavaca, Privrednom komorom s ciljem da sačinimo mjere koje će dati efekat, kojima će privrednici biti zadovoljni i kojima će se održati nivo proizvodnje i poslovanja koje je situacija nalagala - istakao je Petričević.

On se nada da će sa socijalnim partnerima biti nastavljene aktivnosti i u narednom periodu, koji bi trebalo da bude period oporavka, odnosno ekonomskog rasta.

Ukazao je na važnost da su sačuvani privredni kapaciteti i radna snaga, a razvojem tih privrednih subjekata, kako je objasnio, podigli bi njihovu priduktivnost na viši nivo i što spremnije dočekali period poslije završetka pandemije virusa korona i izazove koji predstoje.

Resorno ministarstvo je u komunikaciji sa privredom odlučilo da podrži i privredne subjekte iz prerađivačke industrije koji su i u godini pandemije i teškog poslovanja odlučili da nabave novu ili znatno noviju opremu.

Petričević je naveo da su time, prije svega, postali konkurentniji, efikasniji, povoljniji, odnosno ono što je privreda tražila.

- Nedavno smo potpisali ugovore sa privrednicima, a sredstva od dva miliona KM su bila obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda. Plasirana su u dva programa - prvi je podrazumijevao male privredne subjekte koji zapošljavaju od pet do 50 radnika, a drugi program za veće privredne subjekte - rekao je Petričević.

On je dodao da je u prvom programu obuhvaćeno 45 privrednih subjekata, a u drugom 49 subjekata.

Što se tiče podsticaja za nabavku novih tehnologija, Petričević je podsjetio da je lani isplaćeno dva miliona KM, a u ovoj godini biće nastavljen kontinuitet podrške privredi u realizaciji investicionih projekata tako da je u budžetu ministarstva predviđeno četiri miliona KM.

- Trudićemo se da javni poziv sprovedemo u prvom kvartalu - naglasio je Petričević.

On je istakao da bez mjera Vlade Srpske i Republičkog štaba ne bi bilo pozitivnih efekata, te naveo podatak da je poslije 10 mjeseci od početka pandemije zadržan broj radnika u Srpskoj i da ih je, prema zvaničnim pokazateljima Zavoda za zapošljavanje, čak 2.500 više u odnosu na početak pandemije.

Petričević je naveo da je privreda Srpske pokazala vitalnost u kriznom periodu, u šta se, uvjerio nakon posjete većem broju privrednih društava, te ukazao da se veliki broj firmi preorijentisao na onlajn poslovanje zbog čega je bitna i sama platforma digitalizacije, koja je najavljivana i treba je nastaviti.

S druge strane, dodao je Pertričević, fleksibilnost, znanje menadžmenta pojedinih privrednih društava uticalo je da su se brzo transformisala i da su se uz male korekcije preorijentisala na drugu proizvodnju koja je tada bila aktuelna i na neki način obezbjeđivala nova tržišta.

- Po pokretanju privredne aktivnosti početkom ljeta, kada su "otkočene" rigorozne mjere, došlo je do određenog blagog oporavka privrede. Postojeći ugovori su obnovljeni, a s druge strane došlo je i do otvaranja novih tržišta - naveo je Petričević.

Petričević je podsjetio da je bez obzira na okolnosti cijele prošle godine u Srpskoj zabilježen rast prosječne neto plate, a u drugoj polovini godine prvi put je ona bila veća nego u u Federaciji BiH i taj trend zadržan do kraja godine.

- Prema podacima za novembar, prosječna neto plata u Srpskoj je iznosila 969 KM za šta je sigurno zaslužan Zakon o podsticajima u privredi Srpske i to ćemo nastaviti i u ovoj godini - rekao je Petričević.

Po osnovu Zakona o podsticajima u privredi Srpske u 2020. godini je isplaćeno je oko osam miliona KM, a prvi obračunski period je obuhvatao 455 privrednih subjekata sa oko 13.000 radnika, dok je u drugom, kaže ministar, bilo 505 privrednih subjekata kojim je obuhvaćeno 20.500 radnika.

Kada je riječ o Zakonu o podsticajima u privredi Srpske, naveo je Petričević, za te namjene je u budžetu Ministarstva predviđeno je minimum pet miliona KM, jer se iz obračunskog u obračunski period povećava broj privrednih subjekata i obuhvat radnika kojima se povećavaju plate.