latinica  ћирилица
17/01/2021 |  13:06 | Autor: Večernje novosti

"Koridor 92" premijerno na RTS 20. januara

Dokumentarni film "Koridor 92", autorke Slađane Zarić, prvi put je prikazan na Dan Republike Srpske, 9. januara na RTRS, a premijera u Srbiji biće u srijedu, 20. januara, od 21 čas, na Prvom programu RTS.
Dokumentarno-igrani film "Koridor 92" - Foto: SRNA
Dokumentarno-igrani film "Koridor 92"Foto: SRNA

Velika operacija Vojske Republike Srpske "Koridor", za stanovništvo istočne i zapadne Krajine značila je život. Probijanje "puta života", kako je 1992. simbolično nazvan koridor kroz Posavinu, omogućilo je ponovo uspostavljanje snabdijevanja hranom, strujom, dostavu lijekova... Zbog nedostataka kiseonika u banjalučkom porodilištu tokom maja i juna 1992. godine, umrlo je 12 beba.

- Njima je oduzeto pravo na život. Razgovarala sam s majkama te djece kojoj je uskraćena šansa da ostanu živa. Ukupno 40.000 vojnika krenulo je u akciju proboja, odnosno spajanja dvaju dijelova Republike Srpske i povezivanja sa Srbijom - istakla je Slađana Zarić, koja je autorka i "Ratnih priča sa Košara" i "Ratnih priča sa Paštrika".

Film "Koridor 92", koji je nastao u koprodukciji RTS, RTRS i Vojnofilmskog centra Zastava film, zasnovan je na svjedočenjima učesnika, a snimljene su ispovijesti skoro 80 boraca s Koridora.

- Dominantan je bio moral koji su borci imali, svi opisuju da se odlazilo odlučno, iako su znali da se mnogi neće vratiti. Na primjer, od punog kamiona boraca, samo trojica su preživjela rat - istakla je autorka.

Dokumentarni film se bavi i stradanjima srpskog stanovništva prije početka akcije Vojske Republike Srpske i to u hrvatskim logorima u Posavini, gdje je bilo zarobljeno oko 2.800 Srba, među kojima i 106 d.ece. Igrani dio rekonstruiše ključne događaje počevši od 3. marta, kada su snage hrvatske vojske ušle na prostor BiH, preko spajanja jedinica dva korpusa, kao i borbi za Modriču, Odžak i Derventu, sve od 7. oktobra i oslobođenja Broda.

Sudbine boraca oživeli su brojni glumci iz Republike Srpske i Srbije: Vuk Kostić, Slobodan Perišić, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović, Stojša Oljačić, Siniša Vučićević, Slobodan Perišić, Željko Erkić, Goran Јokić, Јovo Maksić, Mira Đurđević, Miljka Brđanin, Zoran Stanišić, Gavrilo Јovanović...

- Ti likovi su u današnjem svijetu polumitska bića. Komandant Trivo Vujić je moderni junak, koji je dao lični primjer neustrašivosti, vodeći i hrabreći svoje momke. Ovim filmom ćemo ispričati priču i o Obiliću 20. vijeka. Ne postoje male priče o plemenitosti, to su velike priče o junaštvu - naglasio je Vuk Kostić.