latinica  ћирилица
17/01/2021 |  19:55 ⇒ 18/01/2021 | 09:27 | Autor: RTRS

Duhovni centar u Mrkonjićima na ponos svih pravoslavaca (VIDEO)

Izgradnja prve faze Duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog, kod Trebinja, privodi se kraju.
Duhovni centar kod Trebinja - Foto: RTRS
Duhovni centar kod TrebinjaFoto: RTRS

Monumentalno zdanje uskoro će dočekati prve hodočasnike i turiste, ali i monahinje koje će boraviti u novoizgrađenom kompleksu.

Na temeljima svetiteljeve rodne kuće, na zemlji kuda je Sveti Vasilije kao dječak hodao stoji zdanje na ponos - ne samo Hercegovaca, već svih pravoslavaca.

Malobrojni mještani Mrkonjića, sada ih je u selu svega desetoro, od nekadašnjih više od 300, nadaju se da će Duhovni centar oživjeti ovo sveto mjesto.

- Mi, Mrkonjićani, zahvaljujemo svim ljudima koji su pomogli izgradnju, ali i svima koji su poželjeli da ovdje bude ovo velelpno zdanje gdje će se pomoliti Svetom Vasiliju. Slava mu i milost - izjavio je predsjednik Crkvenog odbora Rade Bošković.

U okviru prve faze radova, za nešto više od predviđenih 500 dana, izgrađen je kompleks objekata uz postojeću crkvu Svetog Vasilija.

Gradnja je bila specifična i zahtjevna, pa se vodilo računa o svakom detalju.

- Tri stotine kvadrata korisne površine, urađen konak za vjernike, pomoćne prostorije za monahinje. Sve je rađeno savremnim materijalima, ali neizostavno kamen i drvo, u duhi pravoslavlja - rekao je načelnik Odjeljenja za urbanizam i prosotrno uređenje grada Trebinje Vedran Furtula.

Zahtjevne zanatske poslove izvodili su majstori koji imaju zavidno iskustvo u gradnji crkvenih objekata. Ovaj posao im je, kažu, od posebne važnosti.

- Ovakav posao dobijete jednom u 50 godina, specifičan, važan, ali komplikovan. Svaki kamen treba posebno obraditi pripremiti i ugraditi - rekao je majstor iz Nevesinja Mihajlo Mučibabić.

Nakon osveštanja zvonika, novoizgrađeni kompleks biće i zvanično otvoren.

Za završetak prve faze preostaje izgradnja vidikovca, što je planirano za ovu građevinsku sezonu.

Mještani se nadaju i izgradnji vodovodnog sistema.

- Uz izgradnju Duhovnog centra u planu je i vodovod, jer bez vode nema života. Ovom mjestu, ali i mještanima potreban je dovod vode - naglasio je Bošković.

Za finalizaciju cijelog projekta, vrijednosti oko 2, 5 miliona KM, koje su obezbijedile Vlade Srbije i Srpske, grad Trebinje, te brojni donatori, preostaje izgradnja parohijskog doma, pješačkih staza i parking prostora.

Duhovni centar Mrkonjići doprinijeće ne samo razvoju vjerskog turizma, nego i drugih oblasti.

Očekuje se da će u budućnosti ovo hodočasno mjesto posjećivati na desetine hiljada vjernika i turista.