latinica  ћирилица
17/01/2021 |  19:57 ⇒ 18/01/2021 | 10:32 | Autor: RTRS

Kako izgleda obuka spasilaca na vodi u zimskim uslovima? (VIDEO)

Biti spasilac zahtjevna je i odgovorna dužnost, ali ujedno pruža priliku za druženje, te zadovoljstvo u pomaganju drugima.
Spasioci na Drini - Foto: RTRS
Spasioci na DriniFoto: RTRS

Naša ekipa prisustvovala je obuci članova Spasilačkog kluba "Sokolim" iz Priboja, na rijeci Drini u Višegradu u zimskim uslovima.

Spasavanje iz vode složen je i potencijalno opasan postupak za unesrećenog, ali i za spasioca.

Da bi se izbjegle povrede ili utapanje, spasioci moraju biti kvalitetno osposobljeni i u izvrsnoj formi.

- Moramo biti stvarno spremni. Pripreme su svakodnevne mi treniramo svaki dan. Imamo i trenere i planove. Bavimo se i sportskim raftingom, članovi smo reprenzetacije Srbije, aktuelni smo državni prvaci R-4 i R-6 kategorije - rekao je spasilac Duško Baranac.

Članovi Spasilačkog kluba Sokolim na Drini demonstrirali su jedan dio svoje obučenosti.

- Ovo je jedan segment obuke spasavanja na vodama. Izveli smo skokove sa ćuprije u rijeku Drinu. Dok je jedan spasilac skakao, drugi je bio ispod mosta na obezbjeđenju - izjavio je spasilac Aleksa Novaković.

Da biste bili dobar spasilac morate da volite taj poziv i da posjedujete vještine i znanja spasavanja na vodi ili na planini.

- Sam poziv spasavanja i pomoći ljudima je jedna plemenita stvar koju treba svako od nas da praktikuje na način na koji je njemu približan. Neko radi humanitarne poslove, volontira. Mi radimo ozbiljnije akcija spasavanja i našim sugrađanima i tamo gdje treba - naglasio je Novaković.

Spasilac je privilegovana profesija, a samo spasavanje života najhumaniji je čin.

Spasioci su ljudi velikog srca koji rizikuju sopstveni život da bi spasili tuđi, u bilo koje vrijeme i u bilo kojim uslovima.