latinica  ћирилица
17/01/2021 |  20:29 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Načelnici tvrde: Teško stanje, prazne budžetske kase

Novoizabrani načelnici opština Gacko Ognjen Milinković i Bileće Veselin Vujović tvrde kako su prilikom preuzimanja vlasti u u ovim lokalnim zajednicama zatekli teško stanje, prazne budžetske kase i višemilionska dugovanja.
Ognjen Milinković - Foto: SRNA
Ognjen MilinkovićFoto: SRNA

Oba načelnika su poručila da će uraditi reviziju, a onda se obratiti nadležnim institucijama kako bi se krivci za ovako teško stanje pronašli.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je da je poslije preuzimanja vlasti od Milana Radmilovića zatekao potrošen budžet, te najavio da će u narednim danima detaljno pregledati dokumentaciju i pronaći krivce za ovako teško stanje.

Milinković je naveo da su plate budžetskih radnika za novembar i decembar potrošene u oktobru i zato još nisu isplaćene.

U opštini Gacko rekli su Srni da su neisplaćene finansijske obaveze ove opštine veće od 8.000.000 KM, obaveze prema dobavljačima oko 2 miliona KM.

Napominju i da doprinosi radnicima nisu uplaćeni za četiri mjeseca, a najveći problem je, kako su istakli, prezaposlenost, navodeći podatak da je sada na opštinskom budžetu 343 radnika, a za njihove plate mjesečno treba 442.000 KM ili 5.300.000 KM na godišnjem nivou.

Prema navodima novih nosilaca gatačke vlasti, u opštini Gacko zaposlena su 173 radnika, u vatrogasnom 53, u Centru za socijalni rad 13, u Turističkoj organizaciji čak 22, u vrtiću 37, u Kulturnom centru 31, a u Radio Gacku 11.

Stanje je još gore u Bileći, budući da novi načelnik Veselin Vujović ističe da je zatekao "katastrofu".

- Do sada smo našli dug oko 19,5 miliona KM, a zatekli smo i ogromnu prezaposlenost. Da li će neko odgovarati, ne znam. Nisam sudija, a ni kadija - rekao je Vujović.

Vujović je dodao da za plate mjesečno treba oko 400.000 KM, jer je na budžetu bilizu 300 ljudi. "Ne znam kako ćemo isplaćivati plate, nadam se da ćemo naći neko rješenje. I sada je blokiran račun opštine Bileća", rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, ova opština samo Poreskoj upravi duguje oko 3.000.000 KM, a "Elektro Hercegovini" oko 150.000 KM.

Načelnici su poručili da će morati naći rješenje i za višak radnika koji je u ovim opštinama rekordan u Republici Srpskoj.