latinica  ћирилица
18/01/2021 |  10:17 ⇒ 10:37 | Autor: SRNA

Radmanović: Samo dogovor domaćih političara može pomoći BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je u intervjuu Srni da je unutrašnji dogovor jedini put ka boljoj budućnosti BiH, jer u suprotnom nema ni Dejtonskog mirovnog sporazuma niti BiH.

Radmanović je istakao da je jedini ispravan stav, koji zastupa i Republika Srpske, da se Dejtonski mirovni sporazum sprovodi kako piše i da nigdje u savremenom svijetu drugačije nije moguće.

Govoreći o tome gdje je BiH danas, 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Radmanović je rekao da je na istom mjestu gdje je bila i prije četvrt vijeka i da se i tada na različite načine osporavao Ustav BiH.

- Danas se više priča o tome šta bismo željeli, nego šta treba raditi. U svemu tome veoma je negativna uloga međunarodne zajednice, jer umjesto da nam pomognu da se dogovaramo, samo su pravili još veće probleme mijenjajući Ustav, neargumentovano i nekritički smjenjujući funkcionere, namećući zakone koji su sve okrenuli naopako - konstatovao je Radmanović.

On je ocijenio da su promjene na Ustavu BiH na direktan ili indirektan način djelo međunarodne zajednice i da je tim promjenama "sve krenulo naopako".

Navodeći da zvaničnici iz Republike Srpske smatraju da se treba pridržavati Dejtonskog sporazuma i primjenjivati njegove odredbe, Bošnjaci zastupaju stav da treba iće ka većoj centralizaciji BiH, a Hrvati žele ustavne promjene koje bi onemogućile da budu preglasani i da se poštuje ravnopravnost, Radmanović je naglasio da će svako nepristrasan reći da je jedino ispravan stav iz Srpske i da je to put koji nudi budućnost BiH.

Kada je riječ o evropskom putu i najavama da bi BiH ove godine mogla da dobije kandidatski status, Radmanović smatra da je EU trebalo da prihvati pet zemalja zapadnog Balkana još prije deset godina.

- EU ni danas ne zna šta da radi sa tih pet zemalja zapadnog Balkana i zbog toga i jeste ovakvo stanje. I unutar EU imaju mnogo problema pa je logično da smo im mi na kraju, a da su to uradili prije deset godina, sve bi bilo drugačije. Kandidatski status je pod znakom pitanja, jer odnos EU prema BiH u doba pandemije pokazuje da nas ne doživljavaju kao bliske, a pogotovo ne kao one koji su dio Evrope - rekao je Radmanović i dodao da bi volio da nije u pravu, jer bi kandidatski status bio optimističan za sve u BiH.

On je ocijenio da bi kandidatski status bio i obaveza za EU da radi sa BiH, a ne samo da, kako kaže, "pametuje iz daljine".

Radmanović je ukazao i da je nemoguće da BiH bude članica EU sa međunarodnim predstavnikom koji se ponaša kao austrijski gubernator, podsjetivši da je Republika Srpska stava da BiH nisu potrebni visoki predstavnici.

On je u intervjuu Srni rekao da će sigurno doći do promjene visokog predstavnika bez obzira na stavove iz Republike Srpske i da drugi dio BiH smatra da ovoj zemlji treba visoki predstavnik, i to oštriji od aktuelnog, što bi, kako je naglasio, bio korak nazad za BiH.

- U BiH svi retorički žele u EU, ali ne shvataju da dogovor domaćih političara znači iskorak, dok svaki sukob predstavlja stagnaciju ili vraćanje nazad - konstatovao je Radmanović.

BiH ЈE ŽRTVA ZATVARANjA GRANICA EU ZA MIGRANTE

Govoreći o migrantskoj krizi, Radmanović je ocijenio da ona otvara mnogo problema ne samo u BiH nego i u zemljama koje su monolitnije i razvijenije.

- Migrantska kriza pokazala je nespremnost mnogih institucija u BiH da se nose sa tim problemom i ona nije u vezi za sadašnjim sazivom Savjeta ministara nego sa prethodnim. Sada se mnogi prave pametni kada je kriza eskalirala do nevjerovatnih granica, pogotovo kada je EU nekritički zatvorila granice i ostavila migrante kod nas - rekao je Radmanović.

Nesnalaženje BiH, dodao je on, dovelo je do sadašnje situacije i prebacivanja odgovornosti iz jednog resora u drugi, optuživanje jedne, druge i treće opcije.

- To je pokazalo da nismo bili u stanju da sjednemo, razmotrimo problem i nađemo rješenja. Zato smo sada u problemu u koji se umiješao ko zna ko. Parlament je dugo raspravljao nesvrsishodno o migrantskoj krizi, a rješenja koja su ponuđena nisu rješenja. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara pokazao je da vlada statističkim podacima, a da sam ne može naći rješenje. Rješenja su u saradnji Predsjedništva i Savjeta ministara u koja se potom treba da uključuju određene institucije - istakao je Radmanović.

On smatra da je dio rješenja i vraćanje migranata u zemlje porijekla iako, kako kaže, neki navodi ministra bezbjednosti ukazuju da on nije za to.

- Njega ne treba ni pitati, jer ako je rješenje u readmisiji i ako postoji dogovor o tome, ministar treba to da izvršava - rekao je Radmanović.

UPRKOS SVIM IZAZOVIMA, SAVЈET MINISTARA ЈE DOBRO RADIO

Na pitanje da prokomentariše inicijativu za smjenu Savjeta ministara koju su inicirali opozicioni poslanici iz FBiH u Predstavničkom domu BiH, Radmanović je pojasnio da je legitimno da opozicija uvijek traži smjene i ostavke, ali su ovog puta potpuno nekritički prišli radu Savjeta ministara, koji ne radi dvije godine nego tek godinu dana, uslovi rada su specifični, pojavila se pandemija virusa korona, kao i migranti.

- Uprkos svim tim izazovima, Savjet ministara je napravio određene poteze koje je predsjedavajući Zoran Tegeltija na sjednici dobro obrazložio. Poslanici iz opozicije iz FBiH su 'potrčali' prije vremena, a njima su se i 'rukama i nogama' priključili opozicionari iz Republike Srpske u pokušaju da izglasaju nepovjerenje. Cijeli taj proces je bio potpuno nepotreban i sa aspekta da će se pred poslanicima uskoro naći izvještaj Savjeta ministara o kome se može govoriti na osnovu validnih podataka. Ovaj pokušaj smjene Savjeta ministara najveću 'packu' dao je opoziciji iz Republike Srpske koja je o toj inicijativi veoma loše raspravljala - istakao je Radmanović.

Čak i da je došlo do izglasavanja nepovjerenja, pojasnio je Radmanović, uslijedila bi rasprava u Domu naroda gdje se smjena uopšte ne može desiti.

- Poslanici iz SDA su jasno rekli da nisu potpuno zadovoljni radom Savjeta ministara, ali da nije vrijeme za izglasavanje nepovjerenja, što je, prema mom mišljenju, mudar politički potez te stranke - smatra Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, Savjet ministara je u proteklih godinu dana zadovoljio svojim radom i ima dobar start da u ovoj godini napravi još nekoliko važnih iskoraka kako bi se BiH približili kandidatskom statusu mada sve manje vjeruje da će do toga doći i to ne zbog BiH nego zato što Evropa više nije spremna za bilo kakav ozbiljan korak kada je riječ o proširenju.

Govoreći o radu Savjeta ministara u protekloj godini, Radmanović je naveo da je prirodno da se u BiH različito gleda na rad Savjeta ministara i izražavaju različite želje iz entiteta.

- Mi iz Republike Srpske se držimo Dejtona prema kojem Savjet ministara nije vlada, već ima ograničen rad koji je na određen način pod patronatom Predsjedništva, a odgovara Predstavničkom i Domu naroda. To je sasvim drugo u odnosu na neku vladu, jer drugačije radi i nije efikasan kao vlada - istakao je Radmanović i dodao da iz FBiH traže da se Savjet ministara pretvori u vladu i da "komanduje cijeloj BiH" što ni u kom slučaju nije moguće.

RASPUŠTANjE DOMA NARODA BIO BI AVANTURIZAM

Komentarišući navode da bi članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović mogli da traže raspuštanje Doma naroda, Radmanović je rekao da je "eventualni napad na Dom naroda rezultat tvrdnji onih koji smatraju da se sve rješava nekom smjenom".

- U Domu naroda odjednom svima smeta što SNSD dominira u Klubu srpskog naroda iako je riječ o najvećoj političkoj partiji oko koje se okuplja većina i u Republici Srpskoj i u BiH. Logično je i da u Domu naroda SNSD diktira tempo - istakao je Radmanović.

On je podsjetio da nikada niko u proteklih 25 godina poslije Dejtona nije ni pokušao da udara na Dom naroda, te da to nije slučajno.

- Dom naroda je reprezentacija tri nacionalne grupe, tri konstitutivna naroda u BiH. Ukoliko bi dva člana Predsjedništva BiH krenula u tu avanturu, bio bi vulgarizovan Dejton i to bi bila šteta za BiH u cjelini, ali nije nemoguće da se to desi - istakao je Radmanović.

Govoreći o eventualnoj smjeni Kolegijuma Predstavničkog doma i najavama da bi on mogao biti smijenjen, Radmanović je rekao da je to priča poslanika koji je otišao u opoziciju i da nije aktuelno, ali da nije nemoguće da se i to zatraži.

- Kada je konkretno o meni riječ, dobio sam najviše glasova na izborima u BiH, a ukoliko dolazi do ukupnih promjena i nove većine u BiH, onda je realna i promjena u Kolegijumu - rekao je Radmanović i istakao da u svemu ovome mora doći do izražaja zajednički stav svih iz Republike Srpske, jer je uvijek bilo loše po Srpsku ako se ide sa različitim stavovima u institucijama na nivou BiH.

Komentarišući činjenicu da više od dva mjeseca od izbora nisu objavljeni rezultati za Srebrenicu i Doboj, Radmanović je istakao da je sporan sam izbor članova Centralne izborne komisije /CIK/ koji se desio bez najave i prethodnih konsultacija.

- Došlo je do izbora članova CIK-a koji su se pokazali nesposobnim. Sve što se dešava sada posljedica je takvog izbora članova CIK-a. Zna se kako dolaze vreće iz inostranstva, zna se za fiktivne prijave i neargumentovano je napravljen problem u Doboju i Srebrenici - rekao je Radmanović, istakavši da je izborom CIK-a napravljen korak unazad.